obavijest

Preminula Milena Dravić


vrijeme: 14.10.2018.
mjesto: Srbija; Beograd

Jedna od najpoznatijih srpskih i jugoslavenskih glumica, Milena Dravić preminula je u noći sa subote na nedjelju u 79. godini u Beogradu, objavila je agencija Tanjug.

Milena Dravić rođena je u Beogradu 5. listopada 1940., glumom se počela baviti još kao srednjoškolka, a u karijeri koja je trajala gotovo 60 godina, snimila je stotinjak filmova i osvojila mnogobrojne filmske nagrade.
 
Među njima se ističu Zlatna palma u Cannesu za ulogu u filmu "Poseban tretman" Gorana Paskaljevića, dvije Zlatne i šest Srebrnih arena na Filmskom festivalu u Puli.
 
Dobitnica je i nekoliko nagrada za životno djelo.
 
Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima "Prekobrojna", "Jutro", "Kozara", "Bitka na Neretvi", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", "Rad na određeno vreme", "Moj tata na određeno vreme", "Sekula se opet ženi", "Nije lako s muškarcima" i "Zona Zamfirova".
 
Glumica je u srpnju bila u Puli kada je u sklopu popratnog programa 65. Pulskog filmskog festivala u Srpskom kulturnom centru u Puli otvorena izložba "Milena: izložba fotografija", retrospektiva fotografija srpske glumice.
 
"Pulu obožavam, za Pulu sam vezana od svog prvog filma 'Vrata ostaju otvorena' da bih nakon nekoliko godina postala i najmlađi dobitnik prve Zlatne Arene za film 'Prekobrojna'. U Puli sam postala prava glumica, moja sudbina je vezana za Pulu i uvijek se u tom gradu osjećam ugodno jer ovdje ljudi vole umjetnost i film", kazala je tada Milena Dravić.
 
Milena Dravić nadživjela je supruga srbijanskog glumca Dragana Nikolića koji je preminuo u ožujku 2016.  S trećim suprugom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni show program Obraz uz obraz.
 
Tanjug navodi da je Dravić preminula nakon teške bolesti. (Hina)

Njezin filmski debi bio je 1959. godine u ostvarenju "Vrata ostaju otvorena" Franitiseka Chapa, ali je popularnost na glumačkoj sceni počela graditi s prvom "Zlatnom arenom" u Puli 1962. za ulogu u filmu "Prekobrojna" Branka Bauera.
 
Ostat će upamćene njezine uloge u filmovima "Kozara", "Bitka na Neretvi", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", "Rad na određeno vreme", "Moj tata na određeno vreme", "Nije lako s muškarcima", "Zona Zamfirova"...
 
Ostvarila je stotine uloga u  televizijskim serijama, među kojima je posljednja u nizu i regionalno popularni sitkom "Lud, zbunjen, normalan", gdje joj je partner bio Mustafa Nadarević.
 
Sa svojim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem od 1972. do 1974. vodila je kultni tv-show "Obraz uz obraz".
 
U svibnju ove godine u Jugoslavenskoj kinoteci u Beogradu otvoren je Legat Milene Dravić i Dragana Nikoilića kao "neizbrisivo svjedočanstvo o njihovom umjetničkom i glumačkom tragu kojim su pridonijeli kulturi i umjetnosti ovih prostora".
 
Njezina profesionalna glumačka biografija - od najmlađe dobitnice "Zlatne Arene" u Puli za "Prekobrojnu" Branka Bauera 1961. godine do Maude u predstavi Harold i Maude, koju je donedavno igrala na sceni Beogradskog dramskog pozorišta, po brojnim ocjenama kritike, zasjenila je biografije mnogih kolega glumaca i izvan ex jugoslavenske umjetničke i glumačke scene. (Hina)

(R.P.B., 15.10.2018)