Preskočite na glavni sadržaj

U potresima oštećena župna crkva u Resniku

Na župnoj crkvi i župnoj kući u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Resniku u potresu potkraj prošle godine pojačale su se pukotine nastale u potresu 22. ožujka te je pala žbuka sa stropa, izvijestio je u srijedu Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.
vrijeme: 17.03.2021.
Pukotine su vidljive na lukovima u cijeloj crkvi te na zidovima između pokrajnjih kapela i zvonika. Sa zvonika, u predjelu zvona, popadalo je nešto žbuke, a na župnom dvoru nastala je šteta na preostalom dimnjaku sa sjeverne strane krova.
Na župnoj crkvi oštećenja u nosivoj konstrukciji očituju se u otvaranju pukotina u zidovima te svodovima, ističe Ured i dodaje kako se mnoge pukotine podudaraju na oba lica zida, što upućuje na otkazivanje nosivosti zida, odnosno puknuće zida u punoj širini.

Naglašava i kako su očite pukotine na tornju zvonika, prvenstveno na lučnim nadvojima prozora ispred zvona, na sve četiri strane tornja. Fasadni vijenac na zidovima tornja pri dnu kupole pretrpio je znatna oštećenja te prijeti opasnost od otpadanja dijelova vijenca, upozorava Ured.
Dio lukova ima pukotinu koja se proteže okomito na ravninu luka, što upućuje na pojavu nedozvoljenih vlačnih naprezanja u luku, napominje i dodaje kako je na spoju tornja zvonika sa središnjom lađom crkve uočeno horizontalno rastojanje što može upućivati na naginjanje tornja ili slijeganje konstrukcije uslijed potresa.

Ističe kako je nosiva konstrukcija crkve neuporabljiva te da se ne može potvrditi mehanička otpornost i stabilnost tornja zvonika. Napuknute svodne konstrukcije visoko su rizične i mogu dovesti do urušavanja, ocjenjuje.
Na zgradi župne kuće otvorile su se pukotine u zidovima te je došlo do puknuća dimnjaka na etaži tavana, navodi i dodaje kako su postojeće pukotine proširile i nastale nove.

Mnoge pukotine podudaraju se, naglašava, na oba lica zida, što upućuje da je došlo do puknuća zida u punoj širini. Najveća pukotina otvorila se na sjevernom zidu objekta, navodi Ured.

Ističe kako je u etaži tavana ogradni zid uz stubište popustio na spoju s podnom konstrukcijom te prijeti opasnost od pada zida u prostor stubišta.

Radi opasnosti od urušavanja uklonjena su tri dimnjaka na župnoj kući, podsjeća i dodaje kako je privremeno neuporabljiva nosiva konstrukcija župne kuće.

Prijeti i opasnost od odvajanja dijelova žbuke i opeke i pada teških predmeta s visine. (Hina)