Preskočite na glavni sadržaj

Ulična umjetnost: Mali Zagreb - minijaturne instalacije zagrebačkih pročelja

Mali Zagreb, serija minijaturnih instalacija koje podsjećaju na pročelja zagrebačkih stambenih zgrada i izloge trgovina i starih obrta, postavit će se s prvim danom proljeća na jedanaest lokacija u središtu grada.
vrijeme: 21.03.2021.
url: https://www.infozagreb.hr/mali-zagreb

Radovi će se moći pronaći na neuobičajenim i neočekivanim mjestima, na rubnicima pločnika te u podnožju ograda, zidova i objekata na javnim površinama.

Kako bi se olakšala potraga, izrađena je posebna mapa koja obuhvaća sve lokacije, a može se preuzeti u Centrima za posjetitelje ili online, na web stranicama projekta i Turističke zajednice Grada Zagreba, koja se uključila u realizaciju.

Autoru projekta, umjetniku i redatelju Filipu Filkoviću Philatzu u realizaciji su pomogli Mia Martinović, Josip Kresović i Lucija Švob.

Po njegovim riječima, želio je reflektirati životni prostor velikog svijeta u minijaturnim proporcijama te istaknuti važnost obraćanja pažnje na male stvari u životu i na detalje koji ga obogaćuju.

Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednica grada Zagreba, rekla je kako su naznake tog neodoljivog umjetničkog projekta vidjeli krajem 2020. godine, kada je na društvenim mrežama objavljena serija fotomanipulacija minijatura koje dočaravaju zagrebačke domove, dućane i kućice.

"Povezali smo se s kreativnim mladim timom koji stoji iza projekta jer smo željeli tim virtualnim minijaturama udahnuti život, stoga će, simbolično, s prvim danom proljeća ove šarmantne, ali složene instalacije zaživjeti u stvarnosti".

"Svojom diskretnom pojavnošću Mali Zagreb stvara uvijek poželjni moment iznenađenja svakom tko ga ugleda, a kao neinvazivni i ambijentalni projekt na otvorenom koji ne potiče velika okupljanja, pravi je primjer pozicioniranja Zagreba kao odgovorne i sigurne destinacije", dodala je.

Minijaturne instalacije bit će postavljene od 21. ožujka do 5. rujna. (Hina)