" />
x ostalo

Inicijativa Etnografskog muzeja - 17. listopada Međunarodni dan nematerijalne kulturne baštine


vrijeme: 17.10.2018.

Na inicijativu ravnateljice zagrebačkog Etnografskog muzeja Goranke Horjan, koja je kao hrvatska predstavnica i predsjednica regionalne alijanse Svjetske muzejske organizacije za jugoistočnu Europu (ICOM SEE) sudjelovala na Forumu nematerijalne baštine u Kini, sudionici Foruma podržali su da se 17. listopada ubuduće obilježava kao Međunarodni dan nematerijalne kulturne baštine.

 

Forum nematerijalne baštine, pod nazivom "Ekspertni forum o zaštiti nematerijalne kulturne baštine zemalja Kine i središnje i istočne Europe", u svom drugom izdanju održan je u gradu Hangzhou, u kineskoj provinciji Zhejiang, od 17. do 22. rujna,  priopćeno je u ponedjeljak iz Etnografskog muzeja u Zagrebu.

 

Podsjećaju kako je 17. listopada 2003. u Parizu prihvaćena UNESCO-ova Konvencija za zaštitu nematerijalne kulturne baštine. Stoga je pokrenuta akcija s promotivnim hashtagom #OCT17ICH kako bi se inicijativi osigurala vidljivost i kako bi započele aktivnosti na implementaciji prijedloga za proglašenje Međunarodnog dana nematerijalne kulturne baštine.

 

Zhejiang Provincijski centar za zaštitu nematerijalne kulturne baštine bio je domaćin skupa, uz koji je organizirana i skupna izložba tradicijskih obrta postavljena na međunarodnoj izložbi 'Nematerijalna kulturna baština Expo'  u okviru White Horse Lake Međunarodnog kongresnog i izložbenog centra u Hangzhou.

 

Na izložbi su bili predstavljeni i izlošci iz Etnografskog muzeja u Zagrebu.

 

Na samom Forumu se okupilo 40-tak vodećih stručnjaka u području nematerijalne baštine iz 17 zemalja članica koje podupiru ovaj multilateralni program. Tema skupa bila je  „Stvaranje kulturne memorije uz pomoć ruku“ a bila je posvećena tradicijskim obrtima i kućnoj radinosti.

 

Inicijativu za obilježavanje Međunarodnog dana nematerijalne kulturne baštine vidimo kao dodatan poticaj implementaciji ove UNESCO Konvencije, koju je Hrvatska ratificirala još 2005. godine. Na taj se način još intenzivnije promiče vidljivost nematerijalnih fenomena, čija je raznolikost doista impresivna i zaslužuje bolju promociju, ističe Goranka Horjan, ravnateljica Etnografskog muzeja u Zagrebu.

 

Iz Etnografskog muzeja pozivaju institucije, udruge i stručnjaci da podrže inicijativu putem društvenih mreža i web stranica dijeljenjem sadržaja koji prikazuju neki od fenomena nematerijalne kulturne baštine s hashtagom #OCT17ICH.

 

Republika Hrvatska ima najviše upisanih nematerijalnih kulturnih dobara na UNESCO listama u Europi i jedan je od lidera promicanja nematerijalne baštine u svijetu, navode iz zagrebačkog Etnografskog muzeja. Naglašavaju kako Hrvatska ima 160 upisa nematerijalnih kulturnih dobara na nacionalnoj listi, a na Listi preventivno zaštićenih kulturnih dobara nalazi se 8 fenomena.

 

Stručnjaci iz Ministarstva kulture RH, Etnografskog muzeja u Zagrebu kao i brojne druge ustanove i udruge ulažu velike napore u očuvanje i promociju te osjetljive baštine, čija zaštita nailazi na brojne izazove, dodaje se u priopćenju. (Hina)

 

(R.P.B., 16.10.2018)