Preskočite na glavni sadržaj

Mihael Giba izlaže u splitskom Salonu Galić

Nagrađivani multimedijalni umjetnik Mihael Giba nakon osam godina ponovno izlaže u splitskom Salonu Galić. Ovaj put se autor predstavlja projektom ''Arheologija rada'' koji je realiziran u suradnji s Bazom za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID)
vrijeme: 22.03.2021.
mjesto: Split, Salon Galić
url: http://hulu-split.hr/

Izložba govori o radničkim borbama u Hrvatskoj od 1990ih godina naovamo, a gradivni je materijal Gibinih radova Arhiv radničkih borbi Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju /BRID/. Ovaj arhiv rezultat je BRID-ovog istoimenog projekta, a riječ je o digitaliziranoj bazi podataka s otvorenim pristupom koja sadrži izvorni medijski materijal preuzet iz tiskanih i elektroničkih medija. Giba manipulira podacima, odnosno rezultatima istraživanja kreirajući softver koji pretvara podatkovni sadržaj u vizualni. Uparujući svaki pojedini štrajk iz BRID-ova arhiva s fotografijama koje Google veže uz isti, generiraju se digitalni kolaži koji funkcioniraju kao interaktivne vizualizacije podataka dostupnih na Internetu u stvarnom vremenu. (…) Glavni je akter izložbe posjetitelj, koji dolaskom u galeriju i pristankom na interaktivan proces odabira nekog od štrajkova iz BRID-ova Arhiva radničkih borbi, upravlja cijelom pričom, a izbor je prikazanih štrajkova, kolaža i, konačno, sadržaja izložbe u njegovim rukama.

Kustosica projekta je Mirna Rul.

Zbog epidemiološke situacije službeno otvorenje neće se održati, a galerija će biti otvorena za javnost od ponedjeljka 22. ožujka u 19:00 sati. Ulaz je slobodan.

http://hulu-split.hr/