susret

25. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina u Čakovcu i Sisku


vrijeme: 20.10.2018. - 27.10.2018.
mjesto: Čakovec / Sisak

25. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina će se održati 20. listopada u Centru za kulturu u Čakovcu te 27. listopada u Rafinerijskom domu Sisak. Na Susretu će ove godine nastupiti oko 900 folkloraša unutar 19 hrvatskih ansambla i skupina te gostujuće skupine iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Slovenije, a publika će u Čakovcu i Sisku imati priliku pozdraviti čuvare narodne baštine iz svih krajeva Hrvatske. Ulaz je slobodan!

Susret se odvija u dvije kategorije; kategorija koreografiranog folklora u Čakovcu i kategorija izvornog folklora u Sisku.
 
Ansambli i skupine su pravo sudjelovanja na 25. susretu izborili nastupom na županijskim smotrama kojih je ove godine bilo ukupno 18, te putem jednog samostalnog pregledavanja. Ove manifestacije su diljem Hrvatske od ožujka do rujna okupile 182 folklorne skupine; 6100 folklornih amatera diljem Hrvatske.

Po održanim koncertima, stručno povjerenstvo u sastavu Ivica Ivanković, prof., Tomislav Habulin, mag. mus i Katarina Bušić, viša kustosica održat će okrugle stolove sa sudionicima i dodijeliti Prvu, Drugu i Treću nagrada Hrvatskog sabora kulture u obje kategorije.
 
Nastavlja se i suradnja s Festivalom dječjeg folklora Hrvatske iz Kutine, a u cilju promocije tradicijske baštine i razvoja publike,  te će u slučaju lijepog vremena, 28.10.2018. u centru Siska s početkom u 11 sati, na otvorenom nastupiti dio sudionika 25. Susreta kao i gosti iz Bosne i Hercegovine.
 
Susret se održava u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske Međimurske županije, Grada Čakovca i Sisačko-moslavačke županije.
 
UZ HSK organizatori su Zajednica HKUU Međimurske županije i Zajednica kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije, a suorganizatori Hrvatsko društvo skladatelja HDS-ZAMP, TZ Sisačko-moslavačke županije i KUD Mačkovec.


(R.P.B., 16.10.2018)