Preskočite na glavni sadržaj

Natječaj za Četvrto međunarodno studentsko biennale

Otvoren je Natječaj za Četvrto međunarodno studentsko biennale u organizaciji Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku te Umjetničke akademije u Splitu. Izložba će se održati u srpnju 2021. u Multimedijalnom kulturnom centru (MKC) Split, a tema je Greatest Hits. Rok za podnošenje prijava je 30. svibanj 2021.
prijava: 30.05.2021
url: https://studentbiennial.com/

Pozivaju se svi studenti umjetničkih akademija i škola, kao i oni koji su diplomirali u posljednjih godinu dana, da se prijave na Natječaj za izlaganje na Četvrtom međunarodnom studentskom biennalu.
Izložba će se održati u srpnju 2021. u Multimedijalnom kulturnom centru (MKC) Split.
Svi odabrani studenti konkuriraju za Veliku nagradu biennala, te dvije jednako vrijedne nagrade.
Nagrađeni radovi bit će predstavljeni i na zasebnoj izložbi u Osijeku tijekom 2022.
Rok za podnošenje prijava je 30. svibanj 2021.
Prijave se šalju na e-adresu studentskobiennale@gmail.com, koju kao i sve ostale informacije o Međunarodnom studentskom biennalu možete pronaći na službenoj stranici http://studentbiennial.com/.
Uz kratak opis rada, studenti trebaju poslati kvalitetne vizualne materijale (rezolucija 300 dpi-a), te potvrdu o studentskom statusu bilo koje razine. Troškove i organizaciju transporta radova snose sami studenti, a organizator će pomoći prema mogućnostima.

KONCEPT IZLOŽBE:
Društvo spektakla i nemilosrdna natjecanja na društvenim mrežama, borba za lajkove i kratkotrajnu medijsku slavu, kultura influencera i neutaživa glad za globalnom vidljivošću samo su neke od posljedica žrtvovanja vlastite individualnosti i podvrgavanja ispraznoj želji za popularnošću. Međutim, gladijatorska borba za algoritamskom potvrdom društvenog statusa ne odvija se samo na instagramu ili brojem sljedbenika u virtualnom prostoru. Najdramatičnija posljedica nove digitalne sveprisutnosti jest potreba da se svidimo svima i da se podvrgnemo kolektivnom identitetu unutar kojeg se osjećamo voljeni i sigurni. Budući da bi umjetnost trebala biti ultimativni prostor slobode, jasno je da je upravo umjetnička kreativnost najveća žrtva globalno uspostavljenih sustava vrijednosti.
Kako bismo reafirmirali individualnost, originalnost i hrabrost, a koji trebaju biti u temelju svake umjetničke aktivnosti, četvrto izdanje Međunarodnog studentskog bijenala poziva sve studente umjetničkih škola i akademija da se okrenu prema sebi i samostalno propitaju dosege vlastite kreativnosti. Jeste li se ikada zapitali kako bi izgledala vaša umjetnička aktivnost kada bi ona ovisila samo o vama? Kada ne bi bilo trendova, stilova, kritičara, galerista… Da postoji samo vaša publika neopterećena društvenim ugovorima i imperativima umjetničkog sustava?
Da možete birati najbolju sliku, skulpturu, instalaciju, video ili performans koji ste ikada napravili ili koji ste se samo usudili zamisliti – kako bi oni izgledali? Biste li se uspjeli suprotstaviti autoritetu profesora, zahtjevima kustosa i nedostatku financijskih sredstava? Što je još važnije, biste li uspjeli pobijediti kritičara u sebi koji vam uvijek govori da ova ideja još nije dovoljno razrađena ili da onaj rad nije bio dovoljno minuciozno izveden? Neograničeni prostor slobode u umjetnosti istodobno stvara sumnju u vlastite sposobnosti i otvara mogućnosti totalne kreativnosti.
Četvrto međunarodno studentsko bijenale poziva vas da budete svoj vlastiti kritičar i svoja vlastita publika, da budete nesmiljeni prema sebi ali i da sami izaberete ono najbolje što ste ikada napravili, u bilo kojem mediju i bilo kojoj tehnici. Kada bismo vas pitali “što je vaš najveći hit” – kako biste odgovorili na taj izazov? Biste li se usudili prijaviti ga na ovaj natječaj? Ove godine imate jedinstvenu priliku da pokažete najbolje od sebe, da se potpuno razotkrijete bez ograničenja i skrupula. Ovo izdanje bijenala želi biti svojevrsni reality check u vremenu bremenitom suprotnostima: od najrazličitijih fizičkih ograničenja do ekstaze internetske komunikacije.