Preskočite na glavni sadržaj

Počeli 5. Rabuzinovi dani

U Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu u petak je otvorena izložba „Jedinstvena Rabuzinova umjetnost iz Zbirke Vladimira Malogorskog“, čime su počeli 5. Rabuzinovi dani.
vrijeme: 26.03.2021.
mjesto: Novi Marof

Ta se kulturna manifestacija organizira kao podsjetnik na stvaralaštvo svjetski priznatog likovnog umjetnika Ivana Rabuzina, rođenog prije stotinu godina u Ključu pokraj Novog Marofa.

Do 30. travnja, u prostoru Kulturnog centra koji nosi umjetnikovo ime, moći će se pogledati 30-ak djela iz zbirke koja je nastajala kroz prijateljstvo slikara Ivana Rabuzina i kolekcionara Vladimira Malogorskog. Zbirka tog gospodarstvenika i kolekcionara sadrži više od 1500 originalnih umjetničkih djela sa 130 zastupljenih autora, među njima i više od 70 djela Ivana Rabuzina. Cjelokupnu kolekciju 2001. poklonio je Gradu Varaždinu.

Iako ga mnogi stavljaju samo u naivu, Rabuzin je prvenstveno bio svoj, naglasio je Malogorski.

„Mi kolekcionari gledamo kamo bi pasalo umjetničko djelo. Kad dođete pred Rabuzinovu sliku, nema prostora u koji ne bi pasala - moderni, klasični, poslovni objekt. Njegove su slike tople i daju ljudima veselje, užitak i radost“, rekao je kolekcionar.

Ivan Rabuzin održao je više stotina samostalnih i skupnih izložbi širom svijeta, a njegove slike - ulja na platnu, grafike, akvareli - nalaze se u brojnim muzejima, kolekcijama i galerijama. U Japanu je, prema predlošku njegove slike, Institut za tekstil izradio veliko kazališno platno za kazalište Takarazuka u Tokyu i veliku zidnu tapiseriju za predavaonicu Muzeja moderne umjetnosti u Urawi. Ivan Rabuzin oslikao je porculan za svjetski poznatu tvornicu Rosenthal.

Na otvorenju izložbe bila je i veleposlanica Japana Misako Kaji.
„Prvi put sam u Novom Marofu i dolazeći ovamo vidjela sam kraj koji je Rabuzin stavljao na svoje slike i duboko me dirnulo“, kazala je veleposlanica.
Izložbu je otvorio izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik Žarko Tušek naglasivši da se na ovaj način sjećamo velikana hrvatske umjetnosti i hrvatske naive.
„Sjećamo se velikana Hrvatskog zagorja, osobe koja je svojim radom i djelom proslavila Hrvatsku u cijelom svijetu“, rekao je Tušek.
Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač za Rabuzinove je dane kazao da su promocija i cijelog Rabuzinovog opusa i promocija Novog Marofa.
„Rabuzin ima što pokazati. U ovih pet godina nije nam se još dogodilo da bi morali ponavljati tematiku i slike“, rekao je Jenkač.

Zbog epidemioloških razloga, 5. Rabuzinovi dani nisu održani prošle godine, a ovisno o aktualnoj situaciji program će se odvijati tijekom cijele ove godine.

Predviđena je izložba digitaliziranih razglednica iz fundusa Zavičajne zbirke Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof, projekcije dokumentarnih filmova i intervjua Ivana Rabuzina, predavanja, likovne radionice, kolonije i šetnja po Rabuzinovim „bregima“. (Hina)