Preskočite na glavni sadržaj

Dvije filmske legende u travanjskom fokusu Art-kina: Kieślowski srijedom i Tragom Ivice Vidovića

U travnju se pod filmskim povećalom riječkog Art-kina, u sklopu obljetničkih ciklusa, nalaze domaći glumački velikan Ivica Vidović i jedan od najznačajnijih poljskih redatelja Krzysztof Kieślowski. Za proljetne praznike nova filmska iznenađenja sprema i nova kinodvorana u Dječjoj kući.
vrijeme: 01.04.2021.
url: https://www.art-kino.org/hr

Travanjski program u Art-kinu prvog u mjesecu, u 20 sati, otvara premijera nagrađene domaće dokumentarne drame Nun of Your Business Ivane Marinić Kragić o ljubavnoj vezi dviju bivših redovnica, uz virtualno gostovanje protagonistica Marite Radovanović i Fanike Ferić, glumice Maruške Aras te Ivane Marinić Kragić, redateljice, producentice i snimateljice filma. Na festivalu dokumentarnog filma ZagrebDox 2020, gdje je imao i svjetsku premijeru, film je osvojio nagradu publike za najbolji dokumentarac. Nakon premijernog prikazivanja, Nun of Your Business se u Art-kinu može reprizno pogledati još šest puta do 12. travnja.

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, 2. travnja u Art-kinu započinje prikazivanje dokumentarnog filma Zašto skačem Jerryja Rothwella, dubinsko filmsko istraživanje neurorazličitosti kroz doživljaje neverbalnih osoba s autizmom diljem svijeta, nastao prema bestselleru Naokija Higashide.

Film je dobitnik dviju Britanskih neovisnih filmskih nagrada (Najbolji dokumentarac i Najbolji zvuk) te je dobitnik nagrade publike filmskog festivala Sundance.

Kieślowski srijedom

Ove se godine navršava 80 godina od rođenja i 25 od smrti redatelja i scenarista Krzysztofa Kieślowskog – jednog od najpoznatijih poljskih redatelja koji je u svom bogatom i upečatljivom opusu stekao reputaciju angažiranog i kritici naklonog autora. Ciklus Kieślowski srijedom, kojim se Art-kino odlučilo prisjetiti opusa ovog intrigantnog autora, obuhvaća filmove iz njegove druge faze koja je označena njegovim odmakom od konkretnog i uzletom prema metafizičkom i slučajnom.

Program se otvara njegovim zasigurno najpoznatijim filmovima, tzv. trilogijom boja – u srijedu, 7. travnja Plavo, 14. travnja Bijelo i 21. travnja Crveno – koja je inspirirana bojama francuske zastave i idealima iz njezinog revolucionarnog razdoblja: slobodom, jedinstvom i bratstvom. Potom 28. travnja slijedi njegova prva inozemna koprodukcija Veronikin dvostruki život koja je na festivalu u Cannesu osvojila čak tri nagrade, a ciklus će se nastaviti i u svibnju njegovim najkontroverznijim djelom Kratki film o ubijanju te završiti filmom Slučajnost koji je nagovijestio nove trendove u njegovom redateljskom radu. Ciklus se svečano otvara 7. travnja u 19 sati virtualnim diskurzivnim programom Filmske tribine HDFK-a: Razgovori o Bojama u suorganizaciji s Hrvatskim društvom filmskih kritičara u kojem sudjeluju filmska kritičarka Dina Pokrajac te filmski kritičari Dragan Rubeša i Hrvoje Pukšec. Diskurzivni program prikazat će se na velikom platnu Art-kina, a bit će dostupan gledateljima i izvan kina, uz direktno prisustvovanje diskusiji putem Zooma.

Tragom Ivice Vidovića

U sklopu završnog programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, Art-kino od 22. do 28. travnja organizira retrospektivni filmski program nazvan Tragom Ivice Vidovića, povodom obilježavanja desetogodišnjice smrti iznimnog kazališnog, filmskog i televizijskog glumca Ivice Vidovića. U sklopu programa prikazat će se sedam dugometražnih i tri kratkometražna filma, a sam program otvara se prikazivanjem dugometražnog prvijenaca Antuna Vrdoljaka Kad čuješ zvona

Nastavak retrospektive donosi filmski vrhunac režisera Živojina Pavlovića Zaseda, cjelovečernje ostvarenje beckettovske provenijencije Idu dani Fadila Hadžića, ukupno tri kratkometražna filma u režiji Bogdana Žižića: Madeleine, mon amour!Putovanje te Posljednja utrka. Tu su i dva filma Zorana Tadića: daleko najpoznatiji Ritam zločina i Čovjek koji je volio sprovode, potom film Vanče Kljakovića Kužiš stari moj, nastao prema istoimenom romanu Zvonimira Majdaka. Ciklus filmova Ivice Vidovića zatvorit će 28. travnja najkontroverzniji jugoslavenski film W.R. – Misterije organizma Dušana Makavejeva, film koji i u glumčevu opusu predstavlja posebnost.

Novi filmovi u redovnom programu

Od 1. travnja u Art-kino stiže jedan od najočekivanijih filmova godine, Zemlja nomada s fantastičnom Frances McDormand koji u oskarovsku utrku ulazi s čak šest nominacija, uključujući one za najbolji film i najbolju redateljicu - Chloé Zhao. Tu je i dokumentarni hit Usidjelice, na programu od 13. travnja, o Kineskinjama koje u tradicionalnom kineskom društvu nose težak teret svoje slobode i izbora da ne pristaju na udaju. Na veliko platno Art-kina stiže i Influencerica (od 15. travnja), novi film Magnusa Von Horna koji prati tri dana u životu fitness-influencerice Sylwije, nudeći uzbudljiv pogled iza kulisa te fascinantne online kulture, uz dva reprizna prikazivanja hitova Još jedna runda (18. travnja) i Minari (29. travnja).

Proljetni praznici u novoj kinodvorani Dječje kuće

Poseban filmski program tijekom proljetnih praznika, od 8. do 11. travnja, u novootvorenu kinodvoranu Dječje kuće donosi recentne animirane filmove: oskarovskog kandidata iz studija Pixar Duša u 3D varijanti, fantastičnu animiranu priču Slavna invazija medvjeda na Siciliju, dansku animiranu avanturu Tvornica snova i Disneyjev najnoviji hit Raya i posljednji zmaj.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.