Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Marija Kučere - 'Nigdje'

Nigdje je naziv serije fotografija i izložbe suvremenog hrvatskog fotografa Marija Kučere, koju će zagrebačka kulturna javnost imati priliku razgledati od 8. travnja do 2. svibnja, u Galeriji Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti “Josip Račić”. 
vrijeme: 08.04.2021.
mjesto: Zagreb, Galerija Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Josip Račić
url: https://www.moderna-galerija.hr/

Kroz dvadesetak crno – bijelih fotografija, koje je prošlo ljeto snimio na Visu, a prvi put predstavlja na izložbi u Galeriji „Račić“, umjetnik nas uvodi u svoj doživljaj stvarnosti na osebujan način.
U predgovoru kataloga, koautorica izložbe i likovnog postava  Lana Šetka piše – Iako je iz Zagreba krenuo s određenom koncepcijom o tome kako bi njegova nova serija fotografija trebala izgledati, dolaskom na otok, kojem se zbog ljepote prirode i pozitivne energije često vraća, shvatio je da je svoju prvotnu ideju već mentalno proživio i da mu više ne predstavlja nikakav izazov. Neopterećen tragovima prošlosti i oslobođen neizvjesnosti koju nosi budućnost, Kučera je na tom udaljenom mjestu uspio osjetiti čistoću sadašnjosti, a kroz prizmu proživljenog iskustva i emocionalnog stanja stvorio je niz prostorno i vremenski nedefiniranih kadrova koji su mogli biti snimljeni na bilo kojem drugom mjestu ili uopće nisu morali nastati. Objedinjeni u seriji pod nazivom „Nigdje“, prvi ih put javnosti predstavlja u Studiju Moderne galerije „Josip Račić“.

~        
Mario Kučera rođen je 1967. u Slavonskom Brodu. Diplomirao je povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Iako se fotografijom počeo baviti već u osnovnoj školi,
dolaskom u Zagreb počeo je intenzivnije fotografirati. Prve profesionalne fotografije s ratnih područja objavljivao je u važnim hrvatskim i stranim dnevnim novinama. Radio je za Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, a bio je angažiran i u nekoliko tada vodećih novina i časopisa te se paralelno bavio umjetničkim projektima. Redovito izlaže na samostalnim i skupnim izložbama.

S obzirom na epidemiološku situaciju službeno otvorenje neće se održati.

Izložba se u Galeriji "Račić" može razgledati od ponedjeljka do petka od 11 do 14 i od 15 do 19 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 13 sati. Praznikom zatvoreno.