Preskočite na glavni sadržaj

Petra Pavetić Kranjčec: 'Amorfija i Amorfija- fragmenti'

Četvrti krug Laubinog ciklusa „Šalji dalje“ posvećen je radovima mlade umjetnice Petre Pavetić Kranjčec, studentice 2. godine smjera Animirani film i novi mediji na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. 
vrijeme: 08.04.2021.
mjesto: Zagreb, Lauba
url: http://www.lauba.hr/

Jedna od polaznih točaka izloženih radova sadržana je u činjenici da stvari doživljavamo na određeni način ovisno o njihovim odnosima. Odnose stvari van njima pripadajućeg sistema engleska antropologinja Mary Douglas naziva anomalijama. Ako se odnosi poremete, ako stvari nisu u odnosu u kakvom trebaju biti ili u kakvom očekujemo da budu, to kod nas stvara osjećaj nelagode i zazora. Na primjer kosu, dok je dio nas, dok pripada sistemu, smatramo lijepom i privlačnom, no kada je van sistema, na sapunu ili u hrani, ona u nama izaziva snažan osjećaj gađenja i odvratnosti.
Amorfija je stanje nečega što nema prepoznatljiv oblik. „Amorfija“ i „Amorfija – fragmenti“ nazivi su serije izloženih radova, mekih skulptura. One su građene od repetitivnih, linijski istanjenih masa naglašenog volumena, koje stvaraju organske oblike koji bojom i površinom bude asocijacije na dijelove ljudskog tijela, dakle sadrže naznaku pripadnosti poznatom sistemu, no izazivaju osjećaje nelagode i zazora radi nedefiniranosti o kojem dijelu tijela se radi.

Izložba pod nazivom „Amorfija i Amorfija- fragmenti“ bit će službeno otvorena 8. travnja u 19 sati, a trajati će do 21. travnja. Ostale informacije potražite na službenoj stranici Laube.