Preskočite na glavni sadržaj

Domaća slikovnica i američki svjetski hit u izdanju Mozaika knjiga

Nakladnik Mozaik knjiga objavio je svjetski hit američke spisateljice Ann Napolitano "Dragi Edwarde", proglašen najboljom knjigom 2020., te slikovnicu Zorana Maljkovića "Kako je Fran dobio psa", uz ilustracije Marka Jovanovca, koja uči djecu da su kućni ljubimci članovi obitelji.
vrijeme: 07.04.2021.
url: https://mozaik-knjiga.hr/

Ann Napolitano suvremena je američka književnica, autorica svjetskog hita "Dragi Edwarde" koji je obilježio književnu scenu 2020. godine: The Washington Post, The Boston Globe, Real Simple, Fast Company, Women’s World, Parade, LibraryReads i Amazon proglasili su ga najboljom knjigom 2020. godine.
Osim kritike, zavidio je i čitatelje diljem svijeta. Nominiran je za roman godine prema odabiru milijunske publike popularne stranice Goodreads i bestseler s liste New York Timesa.

Jednog ljetnog jutra dvanaestogodišnji će Edward Adler sjesti u avion s roditeljima i bratom i poletjeti prema Los Angelesu. Oko njega će biti još 183 putnika, svaki sa svojim pričama, svojim sudbinama, strahovima i očekivanjima. A onda će se zrakoplov srušiti, a Edward će jedini preživjeti. Njegova će priča postati tema televizijskih programa, bit će u svim medijima, a jedino što će on željeti bit će pronalazak novoga, smislenog života bez vlastite obitelji.
"Kad izgubiš sve kako pronaći sebe? Kako pronaći smisao vlastita života? Što znači ne samo preživjeti već i ponovno živjeti? Ovo je jedna od onih knjiga koje vas prisile vjerovati autoru, koje vas duboko rastuže, ali vas i vode prema nečemu čudesnom, nečemu dubokoumnom i iscjeljujućem", ističe se u najavi.
Napolitano je u karijeri napisala tri romana, a upravo je s ovom književnom senzacijom postigla najveći uspjeh. Roman Ann Napolitano "Dragi Edwarde" istraživanje je onoga što nas čini ljudskim bićem, uči nas kako preživjeti u ovom zagonetnom svijetu i kako skrbiti jedni za druge, poručuju iz Mozaika knjiga.
Roman je s engleskoga prevela Aleksandra Barlović.

Slikovnica "Kako je Fran dobio psa" četvrta je slikovnica dvojca Zorana Maljkovića i Marka Jovanovca nakon što su njihove slikovnice "Ured za izgubljene stvari", "Zašto ne volim proljeće" i "Moj tata zeko" odnijele simpatije brojnih čitatelja. Za "Moj tata je zeko", Maljković i Jovanovac  osvojili su 2020. Nagradu Ovca u kutiji.

Njihova nova priča uči djecu da su kućni ljubimci članovi obitelji i da im je potrebna svakodnevna briga i ljubav.
Fran jako želi psa. Roditelji koji rade u smjenama boje se da bi briga o psu pala na njih te mu ne dopuštaju imati ga. Fran se dosjeti kako će roditeljima dokazati da razumije što briga za životinju znači i svoj naum provodi u djelo tako što nekoliko mjeseci svaki dan u šetnju vodi plišanog psa. Na taj način je dokazao da se može brinuti o i "pravom" psu te mu roditelji konačno dopuštaju da udomi psa iz azila.

Slikovnica "Kako je Fran dobio psa" namijenjena je djeci oko šeste i sedme godine života koja se sve ozbiljnije upoznaju sa svijetom čitanja, ali i svijetom znanja i učenja.
"Nenametljiva i poučna, uz moderne ilustracije, zabavit će vaše mališane i usaditi im važne životne poruke. Budući da je slikovnica namijenjena djeci koja tek počinju čitati, ovo je odlična prilika da na zabavan i duhovit način spoznaju važnost učenja pozitivnih stavova", ističu iz Mozaika knjiga. (Hina/Cln)