Preskočite na glavni sadržaj

Nagrada 'Mali Marulić' za najbolji dramski tekst bit će dodijeljena četirima autoricama

Stručni žiri Natječaja za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu 'Mali Marulić' pročitao je 19  tekstova pristiglih na Natječaj u roku do 11. siječnja 2021. i odlučio nagraditi tri teksta, odnosno četiri autorice!

14. festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić trebao je započeti 12. travnja, ali  je kao i lani, zbog epidemiološke situacije odgođen i premješten na jesenski termin.  Nisu ipak zaustavljeni svi festivalski programi, a marljivo je radio stručni žiri Natječaja za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu Mali Marulić, u sastavu Ana Prolić, dramaturginja i redateljica, Mario Kovač, redatelj i Branimir Rakić glumac, lutkar i redatelj u lutkarskom kazalištu.
 
Najboljim je proglašen tekst 'Bijelci' autorice Hane Veček kojoj je pripala prva nagrada. Drugu nagradu dijele  Maja Katić i Dunja Fajdić, koautorice nagrađenog teksta 'Svijet oko puta', dok je treću nagradu osvojila Luiza Bouharaoua za tekst 'Jajo i strašni strah'.
 
Iako je Maji Katić i Dunji Fajdić ovo prva nagrada na natječaju za najbolji tekst, obje su umjetnice već nagrađivane za dramatizaciju na festivalu Mali Marulić, Maja Katić za predstavu „Ljubiti, samo ljubiti“ Teatra Poco Loco, a Dunja Fajdić za „Duricu“ Kazališta Žar ptica.  Prvi je put nagradu na ovom natječaju dobila i Luiza Bouharaoua, spisateljica široj čitalačkoj publici poznata po svom izuzetno uspješnom romanu “Jesmo li to bili mi?“.  Hani Veček ovo je drugi Marulić za najbolji tekst, a prvi je dobila 2016. za dramski tekst „Magnus“ koji je također bio prvonagrađeni na Natječaju.
 
Zahvaljujemo žiriju i svima koji su poslali svoje tekstove na ovogodišnji Natječaj, a najiskrenije čestitamo nagrađenim spisateljicama kojima ćemo nagrade uručiti u programu svečanog otvaranja festivala Mali Marulić u rujnu 2021.
 
Glavni pokrovitelj Natječaja najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.