najave

Predstavljanje knjige 'Schiavoni: umjetnici, nacija, ideologija'


vrijeme: 07.11.2018.
mjesto: Zagreb, DPUH, Preradovićeva 44

Predstavljanje knjige Ivane Prijatelj Pavičić 'Schiavoni: umjetnici, nacija, ideologija' održat će se u srijedu, 7. studenoga 2018. u 18:30 sati, u prostorijama Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske (DPUH) u Zagrebu.
  

Knjiga Ivane Prijatelj Pavičić Schiavoni: umjetnici, nacija, ideologija prvo je sustavno istraživanje povijesti imagoloških predodžbi o umjetnicima Schiavonima u historiografiji od vremena rane renesanse do danas. Analizu povijesnih diskursa i narativa o ovim umjetnicima autorica započinje analizom diskursa o umjetnicima Schiavonima u najrecentnijem razdoblju, odnosno analizom procesa „preslagivanja“ njihovog povijesnog identiteta koji se odvijao tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća (i danas traje). U osvit devedesetih godina prošlog stoljeća je ulaganje u javnu prezentaciju ovih umjetnika kao najuspješnijih Hrvata u povijesti postalo jednim od ključnih elemenata hrvatske državne kulturne politike. (preuzeto iz sažetka)

Knjigu će predstaviti Zrinka Blažević (Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu), Ljerka Dulibić (Strossmayerova galerija starih majstora HAZU) i autorica.
Izdavač: Naklada Jesenski i Turk, 2018.

http://www.dpuh.hr/


 

(D.H.F., 07.11.2018)