Preskočite na glavni sadržaj

Više od 400 polaznika ovogodišnje Filmske naSTAVe

Na upravo završenom proljetnom izdanju Filmske naSTAVe sudjelovalo je više od 400 polaznika, izvijestio je u ponedjeljak Hrvatski filmski savez, napomenuvši kako je taj projekt 'jedina dobra stvar koju je donijela pandemija'.
vrijeme: 12.04.2021.
url: http://www.hfs.hr/

U okviru Filmske naSTAVe, koja se održala online od 6. do 10. travnja, prikazano je pet filmova uz upute za gledanje. Nakon gledanja uslijedila je zajednička analiza i interpretacija filmova, a polaznici su se, utvrđujući znanja o temeljnim filmskim pojmovima, filmski opismenjavali.
 
Jedna od osnivačica tog filmsko-edukativnog programa i predavačica Ana Đordić rekla je kako su njegova najveća vrijednost polaznici koji tijekom pet dana nevjerojatno aktivno sudjeluju u analizi i interpretaciji filma, spremni su učiti, kontinuirano se usavršavati i oplemenjivati, učenici tijekom svojih praznika, a nastavnici dolaze i na tu neobveznu edukaciju.
 
Prvi dan naSTAVe prikazan je film "Tko pjeva zlo ne misli" Kreše Golika nakon kojeg je gostovao Ilija Barišić, jedan od autora tekstova u istoimenoj monografskoj knjižici, a koji je posebno zainteresirao polaznike pričajući o povezanosti filma, videoigara i glazbe.
 
Idući dan uslijedio je film "Lada Kamenski" Sare Hribar i Marka Šantića nakon čega su se pridružili glumac Frano Mašković i redateljica koji su s polaznicima razgovarali o raznim temama, od socijalnih prava radnika do toga kako je biti glumac i redatelj u Hrvatskoj te gdje pronalaze inspiraciju za svoj dobar rad.
 
Iz HFS-a kažu da je dokumentarni film "Jedna od nas" Đure Gavrana dirnuo polaznike koji su pohvalili odabir tako važne teme kao što je seksualno zlostavljanje, a na brojna pitanja o filmu i temi odgovarali su redatelj i psihologinja Silvija Stanić.
 
Film "Wolfpack" Crystal Moselle poslužio je za razradu filmskih pojmova i obilježja dokumentarnog filma., dok se nakon filma "Živa istina" Tomislava Radića razgovaralo o obilježjima modernističkog filma i granicama dokumentarnog i igranog žanra.
 
Program je utemeljen na metodici nastave filma, a u ovom izdanju su uz polaznike iz Hrvatske dijelom sudjelovali i oni iz BiH. (Hina)