Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Putovanje stripom po Belgiji'

Izložbu Putovanje stripom po Belgiji, koja se od 13. do 30. travnja 2021. može razgledati u Galeriji Arheološkog muzeja Zagreb, oblikovalo je nekoliko generacija autora stripova, od Flandrije do Valonije preko Bruxellesa.
vrijeme: 13.04.2021.
url: http://www.amz.hr

Koliko je strip važan dio kulture Belgije, pokazuje i podatak da u Bruxellesu već 27 godina postoji muzej koji se bavi isključivo stripom. U Muzeju stripa se čuvaju stripovi predstavljeni u Galeriji AMZ. Jedan od najpoznatijih strip junaka je kauboj Lucky Luke, a boje njegove odjeće su iste kao i boje belgijske zastave, što nam odaje odakle dolazi. Među poznatijima su i Štrumpfovi, Gaston te Tintin, možda i najveći ambasador belgijskog stripa o kojem je poznati redatelj Steven Spielberg snimio i film.

Od 13. do 30. travnja 2021. godine svi ljubitelji stripa mogu uživati u 20 tabli predstavljenih na izložbi koja je u Zagreb došla zahvaljujući Veleposlanstvu Belgije u Zagrebu. Ovaj medij i u Hrvatskoj ponovo dobiva na popularnosti kako kod mlađe tako i kod starije publike.

Kustosi izložbe: Hana Ivezić, Jana Kopáčková.