Preskočite na glavni sadržaj

Objavljena knjiga 'Hrvatski grbovi - Geneza, simbolika, povijest'

Knjigu povjesničara Mate Božića i Stjepana Ćosića 'Hrvatski grbovi - Geneza, simbolika, povijest', u kojoj autori razjašnjavaju brojna otvorena pitanja, objavili su Hrvatska sveučilišna naklada, zagrebački Filozofski fakultet i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar.
vrijeme: 14.04.2021.
url: https://www.pilar.hr/

Nakladnici ističu kako je knjiga znanstveno djelo koje se u širokom vremenskom i tematskom rasponu bavi nastankom, uporabom i simbolikom niza hrvatskih zemaljskih grbova od 13. do početka 17. stoljeća.
 
Ocjenjuju kako se obradba teme oslanja i nadovezuje na recentna monografska djela o povijesti hrvatskoga grbovlja te da se znanstveni diskurs oslanja na metodološka dostignuća suvremene svjetske heraldike.
 
Knjiga ima, naglašavaju, obilježja sinteze dosadašnjih spoznaja te uključuje i  problematizira respektabilan broj do danas u nacionalnoj historiografiji nepoznatih starijih svjedočanstava o grbovima hrvatskih zemalja i njihovih vladara.
 
Podsjećaju kako se u razjašnjavanju brojnih otvorenih pitanja vodilo računa o razlikama u naravi pojedinih nositelja heraldičkog sadržaja, od kovanog novca i pečata, preko pomorskih karata, putopisa i portulana, crteža, grafika, zidnih oslika i kamenih spomenika, sve do usustavljenih korpusa grbova u specijaliziranom mediju – grbovnicima.
 
Zamišljeni kako kompendij heraldičkog znanja, povijesni su grbovnici istodobno i prvorazredni dokumenti o "slici svijeta" svojstvenoj njihovim tvorcima i ambijentima u kojima su nastajali, ističu nakladnici i dodaju kako temu knjige čine intrigantnom i aktualnom trajnost davno nastalih heraldičkih motiva i činjenice da su im se značenje i simbolički sadržaj tijekom povijesti mijenjali.
 
Osim na genezu, pozornost dvojice autora usmjerena je i na evoluciju poimanja i "uporabe" grbova hrvatskih zemalja kao znakova i kao simbola nacionalnog i državnog identiteta, od ranomodernog sve do suvremenog doba, napominju nakladnici.
 
U knjizi "Hrvatski grbovi - Geneza, simbolika, povijest" (239 str.) prvi put se iznose cjelovita i relevantna historiografska i heraldička tumačenja geneze, uporabe i simbolike svih hrvatskih povijesnih grbova i njihovih heraldičkih likova.
Stjepan Ćosić rođen je 1964. u Makarskoj. Redoviti je profesor u trajnom zvanju Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Dekan je tog fakulteta.
 
Povjesničar Mate Božić sudjelovao u pokretanju filozofsko-teološkog (studentskog) časopisa "Odraz" i historiografskog časopisa "Pleter". Koordinator je projekta arheološkog turizma "Regnum Croatorum". Autor je više znanstvenih monografija, studija i članaka, a posebno istražuje heraldičku semiotiku. (Hina)