Preskočite na glavni sadržaj

Tin Dožić: 'Transocean 8'

U subotu, 17. travnja 2021., u koprivničkoj AK galeriji otvara se samostalna izložba Tina Dožića “Transocean 8” koja će se moći razgledati dva tjedna. 
vrijeme: 17.04.2021.
mjesto: AK galerija, Kampus, Koprivnica

Riječ je o multimedijalnoj instalaciji, odnosno, dokumentaciji duracijskog performansa izvedenog u srpnju 2020. godine kada je autor zajedno s dva prijatelja /suradnika krenuo na 28-satno putovanje na splavi za spašavanje rijekom Savom od Zagreba do Siska.

Rad je nastao 2020. u koprodukciji Gradske galerije Striegl, u sklopu projekta “Radical now (Radikalna sadašnjost)”  koji je pokušao ponuditi pogled na stanje Željezare Sisak, Naselja Caprag i Parka skulptura, neke od bitnih punktova grada Siska, a bez da zadire u već iskušane i iscrpljene narative. Tako je nastala i digitalna platforma samog projekta (https://m28.cargo.site/) čiji su idejni začetnici neformalni umjetnički i dizajnerski kolektiv M28. Jedan od članova jest i Tin Dožić koji se na platformi predstavio upravo ovim radom, Transocean 8, nazvanim prema gumenom splavu za spašavanje. Zasićen davanjem konkretnih odgovora, postavljanjem jasnih ciljeva i određivanjem što mora biti produkt samog procesa rada, Tin Dožić nudi jednu vrstu paralelne sadašnjosti, alternativne stvarnosti koja se (osjetilno) kreće između sna i jave, istine i fikcije. Riječ je o putovanju kao performativnom umjetničkom činu koji otvara prostor novim narativima i daje mogućnost kretanja u vrijeme nekretanja, gotovo kao u snu. Rad, koji je pomalo nalik eksperimentu i počiva na procesu/otvorenom konceptu, prilagođava se izložbenom prostoru AK galerije i video dokumentacijom daje samo naznake tog iskustva privremenog bijega u prirodu.

Kustosi: Tanja Špoljar, Bojan Koštić.

Više o izložbi pogledajte na facebook eventu ili na facebook stranici AK galerije.