Preskočite na glavni sadržaj

Online lutkarska predstava 'Mala sirena i dječak Roko' premijerno povodom Dana planete Zemlje

Online lutkarska predstava 'Mala sirena i dječak Roko' premijerno povodom Dana planete Zemlje
Predstava 'Mala sirena i dječak Roko' nastala je prema motivima istoimene slikovnice književnice Rosie Kugli i u režiji redateljice Irene Škorić, a od 22. travnja besplatno se prikazuje online na mrežnoj stranici Umjetničke organizacije 'Noć hrvatskog filma i novih medija'.
„Mala sirena i dječak Roko“ prva je hrvatska slikovnica književnice Rosie Kugli nastala u doba korone koja nosi snažnu ekološku poruku i educira o temeljnim životnim vrijednostima.
 
Predstava počiva na oprekama mora i kopna, ljudi i životinja, zdravlja i koronavirusa, odgovornosti i neodgovornosti, sebičnosti i odricanja. Svijet nedužnih morskih bića urušava se zbog nemara onih „na vrhu piramide“ što je ujedno i najbolja  personifikacija ljudske neodgovornosti dok je svijet ljudskih bića pokorio Covid 19. Na zanimljiv  i djeci prihvatljiv  način predstava opisuje sve nedaće koje su zatekle i ljude i životinje, te potiče na razmišljanje koliko je bitna naša uloga u očuvanju života na Zemlji.
 
Likove online lutkarske predstave za djecu  'Mala sirena i dječak Roko', oživjeli su naši poznati glumci: Helena Kalinić (sirena Adrijana), Duško Modrinić (dječak Roko), pod redateljskom palicom redateljice Irene Škorić. Autorica dramskog teksta je književnica Rosie Kugli, a kreaciju lutaka  osmislio je David Peroš  - Bonnot.  Snimatelj  je Darko Mardešić, a montažer Silvije Magdić.
 
Predstava je nastala u produkciji Umjetničke organizacija "Noć hrvatskog filma i novih medija", a projekt je podržalo Ministarstvo kulture i medija u okviru Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.