Preskočite na glavni sadržaj

Premijera predstave 'Ličnost u izgradnji'

Premijera predstave 'Ličnost u izgradnji'
Premijera monodrame 'Ličnost u izgradnji' autorskog projekta glumice i redateljice Sare Blažić, održat će se ovog petka, 14. svibnja, u 20 sati, u riječkom Klubu Palach. Predstava inspirirana formom closet drame se kroz kontekst ucjene bavi pitanjem koliko zapravo možemo vjerovati vlastitim mislima, a spoj je tri gotovo ravnopravna elementa: teksta, glazbe i pokreta. Ko-autori projekta su Marta Rak i Bruno Lovrenčić, koji uz Saru Blažić potpisuju režiju.

„Ličnost u izgradnji” prati Lui, glumicu koja ima sat vremena da dokaže kako monodrama koja ju je proslavila nije sastavljena od ukradenih priča. Boreći se sa satom koji otkucava, Lui se vraća u prošlost koju bi najradije zaboravila, prisjećajući se trauma koje su ju izgradile. Poštujući formu closet drame, predstava se izvodi za mali broj ljudi u manjem prostoru time stvarajući osjećaj intimnosti između publike i glumca. Publika ima priliku ući u privatni svijet lika, te zajedno s njom prolaziti njena stanja i priče.
 
Originalnu glazbu koja je nastala iz improvizacija na temu i sadržaj djela potpisuju riječki glazbenici Denis Razumović Razz, Rajko Ergić i Sebastijan Demark, a čini ju klasični jazz trio – saksofon, bubnjevi i kontrabas. Prateći stanja lika, glazba je iskaz Luine podsvijesti, ponekad najavljuje ono što će se dogoditi ili je u drastičnom kontrastu sa situacijom, tjerajući radnju naprijed.
 
Pokret i koreografiju osmislila je Marta Rak, riječka suvremena plesačica i koreografkinja, koja je u predstavu uvela apstraktne elemente inspirirane svakodnevnim govorom tijela: „Pokret opisuje, naglašava, prati i uspostavlja tekst koji verbalno nije izražen i u monodrami postaje glumičin drugi jezik.”, a vizualni identitet predstave razradio je Bruno Lovrenčić koristeći se stripovskom i film noir estetikom u dizajniranju plakata i oblikovanju rasvjete predstave.
 
Osim u petak, predstava će u Klubu Palach igrati i u subotu i nedjelju u 20 sati, a zbog ograničenog broja posjetitelja i pridržavanja epidemioloških mjera obavezne su rezervacije na camerarollorelse@gmail.com. Ulaz je slobodan.
 
„Ličnost u izgradnji” sufinancira Grad Rijeka Odjel za kulturu i Ministarstvo kulture i medija u sklopu Digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja, a sponzor projekta je i produkcijska kuća Camera Roll.
 
Drugi dio programa (digitalna prilagodba) je u izradi te će se dovršiti u svibnju i prvom dijelu lipnja.