obavijest

Vinkovci: Predstavljen projekt 'Virtualna stvarnost u Bibliobusu'


vrijeme: 28.11.2018.
mjesto: Vinkovci

Projekt  'Virtualna stvarnost u Bibliobusu', sufinanciran zajedničkim sredstvima Ministarstva kulture i Vukovarsko-srijemske županije u ukupnom iznosu od 122.450 kuna, predstavljen je u srijedu u Bibliobusu Gradske knjižinice i čitaonice Vinkovci uz napomenu kako je riječ o inovativnom iskoraku usmjerenom prema korisnicima Bibliobusa u ruralnim sredinama županije.
 

"VR tehnologija u ovom projektu simulira na inovativan i zanimljiv način zavičajne sadržaje Vukovarsko-srijemske županije. Kroz projekt je osigurano 20 mobilnih uređaja s aplikacijama i virtualnim naočalama. Vjerujemo da će djeci biti zanimljivo učiti o povijesti i zanimljivostima naše županije na virtualni način", kazala je pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Vukovarsko-srijemske županije Marija Budimir.

 

Po riječima vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića riječ je o još jednom vrijednom i kvalitetnom projektu u Vukovarsko-srijemskoj županiji koji je ponajprije okrenut prema ruralnim sredinama koje nemaju knjižnice te im je Bibliobus primarni izvor susreta s knjigama.

 

Voditeljica Matične službe za narodne i školske knjižnice Vukovarsko-srijemske županije Iva Grković pojasnila je kako je u sklopu projekta "Virtualna stvarnost u Bibliobusu" predstavljeno 14 scena sa sadržajima prilagođenima učenicima osnovnih škola. Riječ je o najprepoznatljivijim kulturno-povijesnim spomenicima, arheološkim nalazima i osobama koje su obilježile prostor Vukovarsko-srijemske županije. Na virtualan način predstavljeni su Vučedolska golubica, najstariji indoeuropski kalendar Orion, rimski carevi rođeni u Cibalama, hrast lužnjak, prva nogometna lopta i tenis u  Županji, Suvara iz Otoka, Josip Runjanin, Antun Gustav Matoš, Lavoslav Ružička, stara gradska jezgra Iloka, željeznička pruga, rijeka Dunav, manifestacija Vinkovačke jeseni i vukovarski Vodotoranj.

 

"Kada uđete u virtualnu sobu i zagledate se primjerice u nogometnu loptu pojavite se odjednom na gradskom trgu u Županji gdje vam jedan nogometaš priča o prvoj nogometnoj lopti u Županji, a potom mlada tenisačica priča o počecima igranja tenisa u Županji", pojasnila je Iva Grković.

 

Bibliobus je putujuća knjižnica Gradske knjiženice i čitaonice Vinkovci ii u funkciji je od 2006. godine, u njemu se nalazi oko 4500 knjiga koje su svakodnevno dostupne korisnicima na 58 stajališta u Vukovarsko-srijemskoj županiji. (Hina)

 

(R.P.B., 28.11.2018)

Tagovi: bibliobus