" />
obavijest

Na redizajniranim stranicama objavljen klasik svjetske književnosti


vrijeme: 03.12.2018.

Na redizajniranim mrežnim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige (BEK) objavljen je još jedan svjetski klasik – pripovijest 'Čudnovat slučaj dr. Jekylla i g. Hydea' Roberta Louisa Stevensona, u prijevodu Kristine Vlašić.


„Čudnovat slučaj dr. Jekylla i g. Hydea“ objavljen je 1886. godine u Londonu. Djelo je bilo prilično dobro primljeno i sljedećih je godina tiskano u Americi i nekim europskim zemljama gdje je također imalo veliki uspjeh. Čak i danas, prema podacima mrežnih odredišta koja nude preuzimanja e-knjiga, ovo je djelo popularno među čitateljima, koji su za njega zainteresirani podjednako kao i za najveće klasike svjetske književnosti. U čemu je tajna uspjeha? Vjerojatno u vječitoj ljudskoj potrebi da neprestano sami sebe propitujemo, te da zaključke o svojim postupcima sortiramo u dvije osnovne kategorije dobra i zla. No, je li takav crno-bijeli način razmišljanja doista pogodan za interpretaciju ovog djela? Iz nekog razloga pripovijest je tijekom 20. stoljeća došla na glas kao priča o dobrom doktoru Jekyllu i zlom gospodinu Hydeu, iako takav način viđenja stvari nema nikakvo uporište u samom tekstu. Djelo je vrlo lako točno opisati – riječ je o pripovijesti o dobrom-lošem doktoru Jekyllu i zlom gospodinu Hydeu koji nije kriv što je zao.
 
U trenutku nastanka djela Stevenson je bio teško bolestan i neki biografi smatraju mogućim scenarij po kojem je zbog bolova primao velike količine lijekova na bazi opijata. Nije sigurno o kojim se opijatima radilo, no postoji pretpostavka da su neki od njih mogli izazvati tešku paranoju i neobuzdanu agresivnost. Po toj nepotvrđenoj pretpostavci sam autor je poslužio kao model za nastanak Jekylla/Hydea. Neki drugi tvrde da je kao model poslužio Stevensonov prijatelj, francuski učitelj Eugene Chantrelle koji je 1878. opijumom otrovao svoju suprugu. Chantrelle je bio osuđen i pogubljen, no sve je zaprepastila činjenica da se radilo o uzornom građaninu. Stevenson je bio prisutan tijekom suđenja. Nakon pogubljenja isplivale su opravdane sumnje da je supruga bila samo jedna u nizu žrtvi.
 
Robert Louis Stevenson, škotski romanopisac, pjesnik, esejist, putopisac i glazbenik (1850-1894) danas je najpoznatiji po djelima Otok s blagom, Oteti, Čudnovat slučaj dr. Jekylla i g. Hydea i Dječji vrt u Versaju. Tijekom života bio je iznimno cijenjen, kako neki izvori navode – pravi literarni celebrity, a i danas je jedan dvadesetak najprevođenijih autora svjetske književnosti. Mnogi ugledni autori naveli su ga kao pisca koji je na njih izvršio golem utjecaj. Među njima su najpoznatiji Jorge Luis Borges, Bertolt Brecht, Marcel Proust, Arthur Conan Doyle, Henry James, Cesare Pavese, Emilio Salgari, Ernest Hemingway, Rudyard Kipling, Jack London, Vladimir Nabokov, J. M. Barrie i G. K. Chesterton.
 
Iako slavljen tijekom života, nakon Prvog svjetskog rata, u vremenu uspona modernističke književnosti, njegov rad postaje predmetom loših kritika, ismijavanja tema i stila, te svođenja na autora „drugorazredne“ dječje literature i pisca jeftinih horora. Jedan od najžešćih kritičara njegova djela bila je ugledna Virginia Woolf. U vremenu promjene recepcijske paradigme njegov status uglednog pisca toliko se promijenio da je svojevremeno njegov književni opus bio u potpunosti prešućivan čak i u uglednim antologijama, poput oxfordskog ili Nortonovog izdanja Antologije engleske književnosti.
 
Krajem 20. stoljeće stvari su se još jednom promijenile i njegov književni opus je doživio revalorizaciju. Danas se Stevensona opet doživljava kao velikog i važnog pisca, svjedoka i kritičara ere Viktorijanaca, teoretičara književnosti, esejista, svjedoka kolonijalne povijesti Pacifičkog otočja i velikog humanista.
 
Istovremeno s objavljivanjem Stevesonova klasika pokrenute su i redizajnirane mrežne stranice projekta, s unaprijeđenim glavnim izbornikom, informativnijim autorskim i naslovnim kazalima, olakšanom navigacijom u online inačicama knjiga, a kao najveća novost tu je nova naslovnica sa šest rubrika koja se osvježava u dnevnom ritmu te novodizajnirane naslovnice koje sada kombiniraju sadržaje tipične i za naslovnicu i za poleđinu omota klasične tiskane knjige.
 
Novi naslov dostupan je u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), omogućujući online čitanje i/ili preuzimanje na vlastite uređaje, čime je zajamčeno optimalno čitateljsko iskustvo na svim trenutno postojećim računalnim uređajima, nezavisno od dijagonale zaslona na kojima se e-knjige čitaju, kao i mogućnost ispisa na kućnim pisačima. Projekt BEK financijski podržavaju Zaklada „Kultura nova“, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb.


 

(R.P.B., 03.12.2018)