" />
izložba

Izložbom 'U procesu 2' ADU Galerija f8 obilježava prvih godinu dana uspješnog rada


vrijeme: 10.12.2018.
mjesto: Zagreb, ADU Galerija f8, Trg Republike Hrvatske 8

Galerija f8 Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, prva specijalizirana galerija za studente fotografije, obilježit će prvih godinu dana uspješnog rada izložbom ispitnih radova Katedre za fotografiju ADU 'U procesu 2', koja se otvara u ponedjeljak, 10. prosinca.


Izložba će predstaviti fotografske ispitne radove studenata preddiplomskog studija snimanja i diplomskog studija fotografije ADU-a, nastale tijekom semestralnog nastavnog procesa kao odgovor na postavljene zadatke ili kao samostalan rad. Radovi su nastali pod mentorskim vodstvom profesora Jelene Blagović, Darija Petkovića i Sandre Vitaljić te umjetničkih suradnika Nikole Zelmanovića i Bojana Mrđenovića.
 
Studenti prve godine preddiplomskog studija izlažu fotografije dokumentarnih tema, studenti druge godine radove konstruirane i narativne fotografije, a studenti treće godine teme vezane uz tijelo. Studenti diplomskog studija fotografije predstavljaju se autorskim radovima koje su razvijali u nastavnom procesu.
 
ADU Galerija f8 otvorena je u prosincu 2017. godine povodom 45. obljetnice prve izložbe fotografija studenata filmskog i tv snimanja na Akademiji, a kao prva takva specijalizirana galerija za studente fotografije u Hrvatskoj.
 
"Osnovana kao mjesto prezentacije i propitivanja odnosa publika – student umjetnik, s ciljem prezentiranja studentskoga rada koji je često nevidljiv te približavanja prvenstveno medija fotografije, ali i ostalih segmenata audiovizualnih i izvedbenih umjetnosti zainteresiranoj javnosti, galerija f8 predstavlja važan pomak na hrvatskoj umjetničkoj sceni", ističu iz ADU-a.
 
Uz izložbeni program, u prostoru Galerije f8 održavaju se i javne prezentacije studentskih radova i umjetničkih istraživanja studenata i nastavnika Akademije te tribine i okrugli stolovi, uz predavanja profesora i gostujućih umjetnika.
 
"Svojim dinamičnim umjetničkim djelovanjem Galerija f8 kontinuirano pruža vidljivost bogatoj akademijskoj umjetničkoj produkciji, prenosi stvaralačke impulse u urbani ambijent i čvrsto se ucrtava u kulturnu mapu grada kao vibrantno mjesto umjetničkih i društvenih susreta", poručuju iz ADU.
 
Mogućnost korištenja prostora ADU Galerije f8 kao svojevrsnog izloga prema gradu za aktivnosti Akademije potakla je i studente da se organiziraju u udrugu – f420 koja ima cilj izvoditi programe studenata namijenjene studentima.
 
Udruga studenata ADU tim povodom organizira okrugli stol na temu "Institucionalizacija fotografije: studentske perspektive", koji će se održati 11. prosinca ADU galeriji f8, s ciljem međusobnog povezivanja institucija koje se bave fotografijom i unošenja u tu mrežu studentske perspektive kako bi se studentima stvorio oslonac za budući profesionalni razvoj
 
U okruglom stolu sudjelovat će viša kustosica i voditeljica Zbirke novije fotografije u Muzeju za umjetnost i obrt Iva Prosoli, direktorica fotografskog festivala Organ Vida Marina Paulenka, i Lana Lovrenčić iz udruge Ured za fotografiju.
 
Izložba "U procesu 2" ostaje otvorena do 22. prosinca. (Hina)

(R.P.B., 05.12.2018)