projekcija

Revija europske filmske nagrade u kinu 'Europa'


vrijeme: 10.12.2018. - 14.12.2018.
mjesto: Zagreb, Kino Europa, Varšavska 3

Mala revija europske filmske nagrade od 10. do 14. prosinca u zagrebačko kino 'Europa' donosi pet filmova nominiranih za ovogodišnju Europsku filmsku nagradu, u kategoriji najboljeg filma.
 

To su švedski fantastični triler "Granica", poljska romansa "Hladni rat" i belgijska drama "Djevojka" te dva filma iz Italije, urbani vestern "Dogman" i 'Sretni Lazzaro', filmska bajka u maniri magičnog realizma.

 

Najviše nominacija ima "Hladni rat“ Pawela Pawlikowskog, koji je u Cannesu osvojio nagradu za najboljeg redatelja. Ta priča o ljubavi smještena u turbulentne pedesete godine u Poljskoj, za nagrade će se natjecati u još četiri kategorije – najbolji redatelj, scenarij, glavna glumica i glavni glumac.

 

Film "Dogman“ Mattea Garronea, koji je snimljen prema istinitoj priči i istražuje skrivenu ljudsku agresiju dobio je četiri nominacije (film, režija, glavni glumac i scenarij).

 

Također četiri nominacije ima i  "Granica“ Alija Abbasija (film, režija, glavna glumica i scenarij) o službenici na carini kojoj jedan slučaj promijeni život,  te "Sretni Lazzaro“ Alice Rohrwacher o dvojici mladića koji se upuste u opasnu igru, u kategorijama najboljeg filma, režije, scenarija i glavne glumice.

 

Belgijska "Djevojka“ mladog redatelja Lukasa Dhonta dobila je tri nominacije (film, glavni glumac i najveće redateljsko otkriće). Taj njegov prvi dugometražni film osvojio je čak četiri nagrade u Cannesu – nagradu FIPRESCI, nagradu Zlatna kamera, nagradu Queer Palm te Un Certain Regard u kategoriji najboljeg glumca.

 

Film prati 15-godišnju djevojku koja se s ocem i bratom preselila u novi grad kako bi mogla pohađati jednu od najpoznatijih i najboljih belgijskih plesnih akademija. To je nešto što je oduvijek željela i trudi se dokazati, no uskoro do izražaja dolaze njezine frustracije ograničenjima vlastitog tijela, jer rođena je kao dječak.

 

Revija u kinu Europa prethodi svečanoj dodjeli nagrada koja će se održati u subotu navečer, 15. prosinca, u Sevilli, uz izravan prijenos na HRT-u.

 

Europska filmska Akademija osnovana je 1989. godine  s ciljem promocije europske filmske kulture. Njezin prvi predsjednik bio je ugledni švedski redatelj Ingmar Bergman.

 

S više od tri i pol tisuće članova Akademija tijekom godine ima niz aktivnosti, a dodjela nagrada svakog prosinca je kulminacija

 

Svi nominirani filmovi koji će se prikazati na mini-reviji imati će i službenu kino distribuciju u Hrvatskoj, uz iznimku filma "Dogman“ koji se već nalazi u distribuciji. (Hina)

 

(R.P.B., 05.12.2018)