izložba

'Sljedeća će biti bolja...' - otvorenje adventske izložbe u MUO


vrijeme: 11.12.2018. - 27.01.2019.
mjesto: Zagreb, MUO, Trg Republike Hrvatske 10

Sljedeći utorak, 11. prosinca, u Muzeju za umjetnost i obrt otvara se ovogodišnja adventska izložba pod nazivom 'Sljedeća će biti bolja…'. Riječ je o izložbi posvećenoj čestitanju i običaju slanja pisanih čestitki, upravo onakvih kakve su se u Hrvatskoj razmjenjivale od kraja 19. stoljeća te gotovo do danas i do pojave e-mail čestitki.
 

Izložba će donijeti ozračje nekih davnih blagdana ispisanih na malim „kartolinama“ u novom spoznajnom svjetlu, pretočenim u priče i slike nekih davnih blagdana. Kroz više od 400 primjera blagdanskih čestitki bit će prikazano kako se mijenjao ovaj nezaobilazan element uljudnog ponašanja i blagdanske tradicije s porukama koje su jedni drugima upućivali prijatelji, zaljubljeni, rodbina, umjetnici, poslovni partneri, institucije i drugi. Bilo da je u pitanju proslava božićnih blagdana ili iščekivanje Nove godine, mjesec prosinac obilježen je slanjem najvećeg broja čestitki s dobrim željama za blagdane i željama za još bolju novu godinu.
 
Najljepše od njih, one ozbiljne i neozbiljne, dostojanstvene i ironične, pune dobrih želja i crnog humora, koje se čuvaju u fundusu Muzeja za umjetnost i obrt u Zbirci starije i novije fotografije te u Zbirci grafičkog dizajna,
 
Izložba se otvara 11. prosinca i trajati će do 27. siječnja 2019.
 


Ismet (Ico) Voljevica, Grga, Zagreb 1967., Knjigotisak, Muzej za umjetnost i obrt
Novinski strip 'Grga' izlazio je na posljednjoj stranici 'Večernjeg lista' u razdoblju od 1962. do 2000. godine. Čestitku je tiskao Grafički školski centar u Zagrebu. 

(R.P.B., 07.12.2018)

Tagovi: izložba, muo