" />
obavijest

Sisak: Monoksil konzerviran na dnu umjetnog jezera


vrijeme: 07.12.2018.
mjesto: Sisak

Jedinstveni konzervatorski zahvat - drveni čamac (monoksil) star oko šest stoljeća u jezero pokraj Siska pohranili su u petak sisački konzervatori i povjesničari.

 

S obzirom na očuvanost, vrijednost i nemogućnost restauratorskih zahvata na pronađenom monoksilu, konzervatorski su stručnjaci preporučili da ga se pohrani u umjetno jezero Ciglansku grabu na području grada Siska.

 

 Čamac je kao vrijedan arheološki eksponat pronađen prije tri tjedna u rijeci Kupi između Siska i Petrinje, a stručnjaci su procijenili da je izrađen prije šest stoljeća. Izrađen je od jednog komada drveta, izdubljenog debla, vjerojatno hrasta, a dugačak je šest metara.

 

Kako su rekli Krunoslav Zupčića iz Hrvatskoga restauratorskog zavoda i pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Sisku Ivana Miletić Čakširan, barem godinu dana na čamcu se neće moći pokrenuti konzervatorski zahvati pa ga je nužno pohraniti i zaštititi.

 

Na dnu jezera bit će prekriven muljem, konzerviran i izvrsno zaštićen. To je, inače, u svijetu uobičajena praksa, tvrde stručnjaci.

 

Akciju je proveo Hrvatski restauratorski zavod u suradnji s Gradom Siskom, sisačkim Gradskim muzejom te ronilačkim klubovima "Sisak" i "Orca" iz Petrinje. (Hina)

 

(R.P.B., 10.12.2018)

Tagovi: monoksil, sisak