radionica, kolonija

Radionica fotografije pod vodstvom Ane Opalić


vrijeme: 14.12.2018.
prijava: 13.12.2018.
mjesto: Galerija Permanenta/ULUPUH, Preradovićeva 44, Zagreb

Radionica fotografije 'Zagreb, volim te',  pod vodstvom Ane Opalić, održat će se u petak, 14. prosinca 2018. u 10 sati, u Galeriji Permanenta/ULUPUH, u Zagrebu.

O radionici

Radionicu organizira ULUPUH (Udruženje likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti) Zagreb u suorganizaciji sa Sveučilištem u Zagrebu, Tekstilno-tehnološkim fakultetom. Radionicu će voditi fotografkinja Ana Opalić, a sastoji se od predavanja i praktičnog rada te mentorskog izbora fotografija na novom sastanku u subotu 15.12. u 14 sati. Ana Opalić će predstaviti svoj način rada te polaznicima radionice dati tehničke i operativne upute o procesu snimanja. Nakon prezentacije u trajanju od jednog akademskog sata, slijedi fotografiranje u javnom prostoru Zagreba, arhitektonskih slojeva-povijesnih jukstapozicija grada. Nije potrebno posebno se pripremati za radionicu, dovoljno je ponijeti foto-aparat, koji ne mora biti profesionalni. Fotografiranje na lokacijama će trajati cca. 100 min. Polaznik radionice je pozvan na fotografsko upoznavanje/istraživanje grada, odnosno „učenje pogleda“. Naslov radionice izravna je aluzija na antologijski performans Tomislava Gotovca na zagrebačkoj Ilici 1981. godine (pod nazivom Zagreb, volim te!) gdje je za Gotovca grad sceničan, odnosno on grad sagledava na način strukture filmskog kadra i kuta filmskog snimanja. Talijanski arhitekt i zemljomjer Giambatista Nolli izradio je 1748. znamenitu kartu Rima u kojoj je na novi – u smislu nove predodžbe o javnom prostoru koji jednako pripada i eksterijeru i interijeru – način prikazan odnos javnog i zatvorenog, odnosno privatnog prostora, figure i pozadine. Slika grada Zagreba sastavljena je od nekoliko povijesnih/stilskih slojeva, pritom su pojedini dijelovi ulica i urbanih blokova visokoreprezentativni, dio projekta gotovo totalitarno planiranog grada; neki su samonastali u stihijskim procesima posttranzicijskog dez-urbanizma, neki su ostatak prijašnjih sela i obrtničkih prigradskih naselja delapidirani/zamrznuti u programsko-ekonomskoj stagnaciji; supostavljeni, jedni pored ili iza/ispred drugih u suvremenom gradu koji se svakodnevno mijenja. 

Prijave

Sudjelovanje na radionici je besplatno, a polaznici – apsolventi i studenti Zagrebačkog sveučilišta i svi ostali zainteresirani građani kao i kolegice i kolege, dobit će potvrdu o pohađanju radionice. Odabrani radovi polaznika bit će prezentirani u katalogu projekta i na završnoj izložbi. Prijave na radionicu (navesti: ime, prezime, OIB, kontaktni e-mail i telefonski br., i eventualno zanimanje/studij i područje interesa) podnose se do četvrtka u ponoć na silva.kalcic@gmail.com; polaznici će dobiti formalno uvjerenje (s OIB brojem) o pohađanju radionice te će ono biti navedeno u katalogu EDU radionica; također će selektirani radovi biti izloženi u TTF galeriji.  

Opširnije:
https://ulupuh.hr/radionica-fotografije-zagreb-volim-te/

(D.H.F., 10.12.2018)