" />
predstavljanje

Digitalna platforma Topoteka – lokalna povijest, zajednička priča


vrijeme: 18.12.2018. 12,30 h
mjesto: Zagreb; Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5

U godini Europske kulturne baštine održat će se i predstavljanje ICARUS digitalne platforme Topoteka nastale u okviru co:op projekta Kreativna Europa 2014.-2018. kao alat za stvaranje mrežnih arhiva lokalne povijesti i/ili teme, poticanje čuvanja i istraživanja lokalne povijesti i promocije kulturne baštine. Predstavljanje će se održati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Zagreb, 18. prosinca, s početkom u 12,30 sati.

Svatko od nas stvara povijest, a kako će i hoće li ta povijest biti sačuvana i dostupna javnosti ovisi o nama. ICARUS Hrvatska interakcijom s lokalnim ustanovama, udrugama, zajednicama i pojedincima koji posjeduju arhivsko gradivo želi potaknuti zaštitu i javno predstavljanje njihovih arhiva. Jedan od suvremenih alata za dijeljenje  zavičajno-povijesnih zbirki  je digitalna platforma Topoteka koja na jednostavan način omogućuje digitalizaciju i objavljivanje raznovrsnih povijesnih izvora i korištenje interaktivnih IT alata za njihovo opisivanje, predstavljanje i pretraživanje.


U suradnji s partnerima diljem Hrvatske – arhivima, muzejima, knjižnicama, školama, fakultetima, udrugama, lokalnim zajednicama i zaljubljenicima u zavičajnu povijest nastale su brojne Topoteke koje okupljaju gradivo, sjećanja i znanja raspršeno u raznovrsnim privatnim, lokalnim i drugim zaboravljenim izvorima.


Pokretači zavičajnih zbirki podijelit će s vama priče  hrvatskih  Topoteka  -  Ilok,  Podsused,  Osijek  -  Tvrđa, Vukovar, Vinkovačke jeseni, Lika, Hrvatske željeznice – i uključiti vas u čuvanje i promociju povijesne baštine i tradicije.


Sudjeluju: ICARUS Hrvatska, Državni arhiv u Vukovaru, Državni arhiv u Gospiću, Umjetnička akademija Osijek, Muzej grada Iloka, Turistička zajednica Vinkovci, Knjižnica Podsused, Hrvatski željeznički muzej.


Svi su pozvani da sudjeluju u izgradnji starih i novih  Topoteka. Fotografirajte ili skenirajte svoje uspomene, stare slike, filmove, predmete i dokumente i spremite ih na portal Topoteka putem kojeg će se predstaviti i na Europeani.


Više informacija možete saznati na mrežnim stranicama http://www.topotheque.eu/.


Za dodatne informacije obratite se na adresu elektroničke pošte info.icarushr@gmail.com.

 

(R.P.B., 12.12.2018)