predavanje, tribina

Modernistička arhitektura jadranske obale


vrijeme: 15.12.2018. 18 h
mjesto: Makarska; Hotel Biokovo

U subotu, 15. prosinca, Udruga Kačić nastavlja s drugim dijelom programa o modernističkoj arhitekturi jadranske obale, s fokusom na hotele i lječilišta Makarskog primorja.

Ovaj put tematski blok koji će se održati u konferencijskoj dvorani hotela Biokovo posvećen je Dječjem lječilištu-odmaralištu kojega je podigao 1963.-1964. arhitekt Rikard Marasović u Krvavici. Nakon dokumentarnog filma o sudbini Dječjeg lječilišta u Krvavici slijedi razgovor s arhitekticom Mirandom Veljačić koja se za potrebe redakcije časopisa Oris upustila u istraživanje ovog kanonskog djela moderne arhitekture u Hrvatskoj. Arhitektonski dvojac iz Platforme 9,81 osvrnut će se na budućnost Dječjeg lječilišta ali i sličnih napuštenih modernističkih objekata na Jadranu.
 
Program:
15. 12. 2018.
 
18:00 Betonski spavači: Tajanstveni objekt u borovoj šumi, dokumentarna serija, 2016, produkcija: Hulahop za HRT; Hotel Biokovo, Makarska
19:00 Miranda Veljačić / Dinko Peračić (Platforma 9,81), Razgovor o budućnosti napuštenih modernističkih objekata, Hotel Biokovo, Makarska
 
Betonski spavači: Tajanstveni objekt u borovoj šumi
Istražuje mogućnosti revitalizacije tajanstvene zgrade neobične ljepote u malom mjestu Krvavica pokraj Makarske. Zgradu koja nije ucrtana u urbanističke planove i katastre izgradila je JNA za potrebe liječenja djece s plućnim bolestima. Na inicijativu arhitekata trajno je zaštićena kao kulturno dobro što je izazvalo negodovanje lokalnih vlasti. Danas stoji zapuštena i opljačkana, a Državni ured za upravljanje državnom imovinom još uvijek ne zna što s ovako vrijednom građevinom.
 
Ulaz na predavanja i projekcije filmova je besplatan!
 
Organizator: Udruga Kačić
Voditeljica projekta: Antonia Vodanović
Vizualni identitet / fotografije: Brankica Pejković

(R.P.B., 12.12.2018)