izložba

Izložba 'Nikola Mašić, Plemeniti realist' u Modernoj galeriji


vrijeme: 18.12.2018. - 24.02.2019.
mjesto: Zagreb, Moderna galerija

U utorak, 18. prosinca u 19 sati, u Modernoj galeriji u Zagrebu bit će otvorena izložba 'Nikola Mašić, Plemeniti realist' koja će se moći razgledati do 24. veljače 2019.  

Prvo cjelovito predstavljanje opusa začetnika hrvatskog modernog pejzažnog slikarstva i prvog hrvatskog animalističkog slikara, u autorskoj koncepciji muzejske savjetnice MG Dajane Vlaisavljević, predstavit će javnosti stotinjak uljanih slika, studija, crteža i arhivske građe.

Opažanje i rad u prirodi u Mašićevom su slikarstvu rezultirali brojnim studijama koje nisu služile samo kao pripreme za velike genre-kompozicije već i kao autonomna djela. Uz najpoznatije umjetnikove kompozicije tzv. uljepšanog realizma naglasak na izložbi bit će na radovima nastalim 70-ih i 80-ih godina 19. stoljeća tijekom Mašićevih povremenih putovanja Posavinom i studijskih boravaka u južnoj Italiji. Uz najveći broj Mašićevih djela iz fundusa Moderne galerije, izložba obuhvaća i posudbe iz drugih muzejsko-galerijskih i privatnih zbirki u Hrvatskoj.

Likovni postav potpisuje arhitekt Mario Beusan, a vizualno rješenje bogato ilustriranog kataloga s predgovorom autorice, kao i vizualni identitet izložbe Rašić+Vrabec. 

http://www.moderna-galerija.hr/


Nikola Mašić, Djevojka s vrčem, MG 245. (Foto: Goran Vranić©Moderna galerija, Zagreb)

(D.H.F., 13.12.2018)

Tagovi: Nikola Mašić