najave

Slučajno pronađen novčić cara Hadrijana kao spomenik na pročelju Županijskog suda


vrijeme: 15.12.2018.
mjesto: Zagreb, AMZ

U sklopu muzejske akcije 'Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. godine' u subotu, 15. prosinca, na pročelju zgrade Županijskog suda na Zrinjevcu, bit će otkriven spomenik 'Novac cara Hadrijana', kopija brončanog sestercija koji je na tom mjestu pronađen u 19. stoljeću.

Riječ je o trinaestom u nizu spomenika postavljenih tijekom 28 godina sustavnog provođenja te muzejske akcije, podsjeća se u najavi Arheološkog muzeja u Zagrebu, u čijem se Numizmatičkom odjelu čuva original novca.

"Gotovo stoljeće i pol kasnije od pronalaska, njegova je kopija interpolirana u pročelje zgrade Županijskog suda, na istu onu lokaciju gdje ga je davnih dana izgubio njegov nesmotreni vlasnik", dodaje se.

Brončani sestercij rimskog cara Hadrijana (117. – 138. god.) pronađen je slučajno 1877. godine, prilikom izvedbe temelja zgrade Sudbenog stola, današnjeg Županijskog suda u Zagrebu.

Akcijom "Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. godine" obilježavaju se autentična mjesta pronalaska predmeta arheološkog i paleontološkog značaja, postavljanjem njihovih kopija na suvremene lokacije.

Autori akcije "Zagreb dok ga još ni bilo - prije 1094.“ su Zoran Gregl, Nenad Jandrić, Željko Kovačić i Ozren Domiter, a koordinira ju zagrebački Arheološki muzej.

Model spomenika izradio je Zdravko Ladiš, a napravljen je u Ljevaonici umjetnina Akademije likovnih umjetnosti (ADU) u Zagrebu. (Hina)

Pozivnica
 
Akcija: Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. godine


(D.H.F., 14.12.2018)