" />
performans

Gorgona Nova gostuje u Beogradu


vrijeme: 20.12.2018. 20 h
mjesto: Srbija; Beograd

Umjetnička grupa iz Zagreba Gorgona Nova gostuje u četvrtak, 20. prosinca, u 20 sati, u beogradskom Muzeju suvremene umetnosti, gdje će održati performans 'Izvolite prisustvovati!'.

 

Ovaj multimedijalni nastup sastoji se od filma, rock guitar noise-a i koristi tekstove grupe Gorgona iz šezdesetih godina 20. stoljeća. Performans „Izvolite prisustvovati!“ odlikuje tipična gorgonaška ironija, humor koji nikoga ne vrijeđa, groteska i apsurd.

 

Gorgona Nova je multimedijska art skupina iz Zagreba koja je osnovana 2009. godine na 50. godišnjicu osnivanja umjetničke grupe Gorgona koju su činili sjajni, ponajbolji hrvatski umjetnici 20. stoljeća: kipar Ivan Kožarić, slikari Julije Knifer, Josip Vaništa, Đuro Seder, teoretičari umjetnosti Dimitirije Bašičević Mangelos, Radoslav Putar i Matko Meštrović te arhitekt Miljenko Horvat. Grupa Gorgona Nova svojim djelovanjem spaja u praksi tako česte, a u teoriji, u nas, tako često osporavane točke u kojoj se dodiruju i/ili spajaju suvremena umjetnost i popularna kultura te svojom reinkarnacijom gorgonaške ideje i gorgonaškog duha te citatima njihove misli i djela ne samo da reinterpretira, ali i nadograđuje njihovo djelo, već i daje hommage kako grogonaškom duhu tako i samim tim velikanima domaćeg i svjetskog arta.

(R.P.B., 18.12.2018)

Tagovi: gorgona nova