x ostalo

Mapiranje cirkuske i ulične umjetnosti u Jugoistočnoj Europi


vrijeme: 31.12.2018.

On-line publikacija 'Mapping circus and street art in SouthEast Europe' (u izdanju Cirkorame) ima za cilj okupiti cirkuske i ulične umjetnike i organizacije s područja Jugoistočne Europe na jednom mjestu.   

Ova publikacija prikazuje trenutno stanje na cirkuskoj i street art sceni, koja se već godinama razvija i raste, a svojim upornim radom, djelovanjem i prisustvom gradi  vidljivost i sve važniji  položaj u kulturi i umjetnosti . Na taj način se pozicionira kao važna umjetnička grana koja ima veliki potencijal u budućnosti kulture zemalja JI Europe.

U ovoj fazi istraživanja, autori on-line publikacije su obratili pozornost na neka od mnogobrojnih pitanja koja se postavljaju i na taj način predstavili neke od osnovnih smjerova djelovanja organizacija i pojedinaca. Također su se dotakli i nekih u ovom trenutku vrlo bitnih tema koje se odnose na ovu vrstu izvedbene umjetnosti  kao što su: festivali, rezidencijalni prostori, umjetničke produkcije, financiranje...

Javnom pozivu za mapiranje cirkusa i street art-a odazvalo se 33 grupe/umjetnika iz regije, a svi koji iz bilo kojeg razloga nisu ispunili upitnik, svoju priliku će dobiti i u 2019. godini. Plan za budućnost je da mapiranje cirkuskih i street art organizacija i pojedinaca bude postavljeno na webu kao svojevrsna interaktivna mapa.

Link za preuzimanje on-line publikacije:
http://cirkobalkana.org/wp-content/uploads/2018/02/web_cirkus.final-1.pdf


www.facebook.com/cirkorama

 

(D.H.F., 31.12.2018)