radionica, kolonija

HMI: U Koprivnici 25. Zimska škola hrvatskog folklora


vrijeme: 03.01.2019. - 12.01.2019.
mjesto: Koprivnica

U Koprivnici u četvrtak počinje Zimska Škola hrvatskog folklora kojom će se proslaviti dva značajna jubileja, 25 godina organizacije tog programa pod okriljem Hrvatske matice iseljenika (HMI) te 55 godina postojanja Škole folklora, doznaje se u srijedu iz HMI-a.

Naime, stručni program Škole osmislio je i postavio 1964. uvaženi znanstvenik iz područja etnologije i etnokoreologije Ivan Ivančan.

Škola hrvatskog folklora održavat će se deset dana, a na njoj se očekuje više od 80 polaznika iz Hrvatske i svijeta, folkloraši iz Njemačke, Austrije, Crne Gore, Vojvodine, BiH, Australije, Mađarske, Norveške i Sjedinjenih Država. Svečani završni i slavljenički koncert polaznika Škole održat će se u subotu, 12. siječnja u Domu mladih Koprivnica, a ulaz je besplatan, najavljuje HMI.

Glavni cilj stručnog programa jest očuvanje izvornosti i autohtonosti folklora – tradicijskog plesa, pjesme, glazbe. Tradicija je i osnova za kreativno suvremeno izražavanje tako da se kroz Školu hrvatskoga folklora promiče i autorska, etnološka i folkloristički utemeljena reinterpretacija i scenski koreografirani prikaz ovog dijela tradicijske umjetnosti.

U fokusu nošnje i pjesme jadranskog područja

Ove zime podučavat će se nošnje, pjesme i glazbala (tambure i tradicijska) hrvatskoga jadranskog područja: plesovi i glazba otoka Krka, Cresa, Raba, Paga, Silbe, Splita, Trogira, Kaštela, Čiova, Makarskog primorja, otoka Šolte, Brača i Hvara, Korčule, Mljeta i Lastova, poluotoka Pelješca, Dubrovačkog primorja, Konavala, Župe dubrovačke, Rijeke dubrovačke, doline Neretve, Dubrovačke kontradance te plesovi šibenskoga uzmorja i otoka.

Od plesova Hrvata koji žive u susjednim zemljama, a pripadaju jadranskome području, podučavat će se plesovi i glazba južne Hercegovine i plesovi Hrvata Boke kotorske.

Osim programskog stručnog voditelja Andrije Ivančana, umjetničkog ravnatelja ansambla pjesama i plesova Hrvatske „Lado“, Odjel tambura vodi Tibor Bun, poznati tamburaški voditelj prisutan na kulturnoj sceni te Odjel tradicijskih glazbala vodi glazbeni pedagog Vjekoslav Martinić, poznati majstor izrade tradicijskih glazbala. Gost predavač je maestro Siniša Leopold, šef dirigent Tamburaškog orkestra HRT-a.

Uz njih će tijekom Škole predavati i drugi vrsni stručnjaci folkloristi i etnokoreolozi kao i renomirani istraživači hrvatskoga folklora: Tonči Tadin, Vidoslav Bagur, Nenad Milin, Damir Kremenić, prof. dr. sc. Goran Oreb, Katarina Horvatović i Kristina Benko Markovica, uz suradnju glazbenog korepetitora Antuna Kotteka.

Osim stručnog nastavnog programa, za polaznike se priprema bogati kulturno-umjetnički program, predstavit će se ZVS Đurđevice s božićnim napjevima Podravine, kulturno-umjetnička folklorna društva iz Prekodravlja, društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec, udruga Etnoraj s izradom tradicijskog nakita, Branislav Mikulić s promocijom knjiga i dr. (Hina)
 
https://matis.hr/vijesti/jubilarna-zimska-skola-hrvatskoga-folklora/


(D.H.F., 02.01.2019)