x ostalo

Tehnički muzej Nikola Tesla nabavio novi eksponat - legendarnu Bubu


vrijeme: 07.01.2019.

Tehnički muzej Nikola Tesla obogatio je nedavno svoj fundus za novi eksponat - legendarnu VW Bubu, svojevrsni automobil - fenomen koji je u svjetskim razmjerima odigrao jednu od najvažnijih uloga u masovnoj motorizaciji, odmah nakon Forda T. 

"Nakon što je 2015. nabavljena Zastava 750, kolokvijalno poznatija kao Fićo, Muzej je u posljednjem tjednu 2018. u svoj fundus upisao i glasovitu Volkswagen Bubu. Ta su dva automobila bili pojam individualne mobilnosti na ovim prostorima", ističe se u obavijesti zagrebačkog muzeja.

Buba je otkupljena od prvog vlasnika, koji ga je kao jedan od prvih primjeraka VW Bube proizvedenih u tada novoj Tvornici automobila Sarajevo (TAS), preuzeo 16. siječnja 1974. Sarajevo je bila jedna od 20 svjetskih lokacija na kojima se Buba svojedobno proizvodila.

Automobil je u sačuvanom izvornom stanju, ima 130.000 prijeđenih kilometara, ovjeren je servisnom knjižicom, originalnim računom kupnje i u voznom je stanju.

U automobil je ugrađen četverocilindarski benzinski boxer motor obujma 1192 ccm i snage 25 kW/34 KS.  Najviša brzina koju je mogao postići bila je 115 km/h.

Automobil je otkupljen zahvaljujući sredstvima Grada Zagreba, Gradskog ureda za kulturu.

Priča Volkswagenu počinje 1937. u Berlinu, gdje je osnovana tvrtka kroz koju su nacionalsocijalisti instrumentalizirali svoju viziju narodnog automobila kao besklasnog elementa. Ideja Ferdinanda Porschea upakirana u neugledni koncept Bube bila je temeljem današnjega velikoga njemačkog automobilskog koncerna.

Godinu dana kasnije, sada pod imenom Volkswagenwerk GmbH, postavljeni su i temelji tvornice i grada - današnjeg Wolfsburga. Prvi civilni automobil proizveden je nakon Drugoga svjetskog rata. Tvornica je pod britanskom upravom i ponovno je dignuta iz pepela te u prosincu 1945. počinje serijska proizvodnja Bube.

Nakon što je u listopadu 1949. Njemačka ponovno preuzela Volkswagen, uz pomoć Bube i Transportera marka će ubrzo postati najprepoznatljivijim simbolom njemačkoga gospodarskog čuda.

Od 1952. godine se prodaje u 83 države, u Njemačkoj se proizvodila do 1978. do kada je proizvedeno ukupno 16.255.500 primjeraka. Silaskom posljednje klasične Bube s traka tvornice Puebla (Meksiko) 2003. proizvodnja Bube, nastale na ideji Ferdinanda Porschea, je zaključena na 21.529.464 proizvedenih primjeraka. (Hina)
 

(D.H.F., 07.01.2019)