izložba

Anabel Zanze izlaže u Gliptoteci HAZU


vrijeme: 15.01.2019. - 10.02.2019.
mjesto: Zagreb, Gliptoteka HAZU, Medvedgradska 2

Otvorenje izložbe Anabel Zanze pod nazivom 'Napinjanje teksta' održat će se u Gliptoteci HAZU u Zagrebu, u utorak, 15. siječnja 2019. godine u 19 sati. Izložba ostaje otvorena do 10. veljače 2019.


NAPINJANJE TEKSTA:
Iz predovora Sandre Križić Roban

„Pred nama su ozbiljni radovi. Osim što ih gledamo, poželjet ćemo ih i čitati, no ta nas želja neće daleko odvesti. Iako bi se u povodu ove izložbe mogao očekivati neki standardniji pregled, recimo nešto poput rekapitulacije učinjenog (ispisanog i naslikanog) ili kronološki uređen zapis koji će čitatelju/ici omogućiti “nadzor” nad opusom slikarice, pred vama je sve samo ne to. Čitanju ovog osebujnog teksta, labirinta sazdanog od znanja i muke koji računa na aktivnog i zainteresiranog gledatelja, pristupala sam ovisno o raznim okolnostima, među kojima one iz privatnog života svakako treba uzeti u obzir.

Anabel Zanze nastoji potaknuti zainteresirana promatrača na višeznačna putovanja po labirintima slova, riječi i rečenica, na otkrivanje različitih konotacija koje će odgonetnuti u većoj ili manjoj mjeri, ovisno o svome znanju, snalažljivosti, intuiciji, pa i koncentraciji. Gledatelja koji se još uvijek zna i želi “igrati” riječima i njihovim značenjima, koji će se upustiti u neizvjesno putovanje gusto ispisanim redcima koje nikamo ne vodi. Jer pred slikom stojimo sami, fokusiramo se na polje omeđeno rubom, napetu ravnu površinu na kojoj ne prepoznajemo naslikane oblike već vizualne znakove svijeta koji se reprezentira na posve drugačijoj osnovi. Do neke mjere ostajemo nesigurni u ono što vidimo, no upravo je nesigurnost ponekad jedini način kako gledatelja potaknuti da stalno iznova propituje što vidi i što od viđenog razumije. (...)"

https://www.facebook.com/events/670179886713661/


 

(D.H.F., 10.01.2019)

Tagovi: Anabel Zanze