izložba

Nives Žarković izlaže u riječkoj Galeriji SKC


vrijeme: 18.01.2019. - 25.01.2019.
mjesto: Rijeka, Galerija SKC

Galerija SKC poziva na otvorenje izložbe 'I ovo će proći' Nives Žarković, studentice Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, u petak 18. siječnja 2019., s početkom u 20 sati.  

O izložbi:

'Praktični dio diplomskog rada Nives Žarković, čija je mentorica doc. mr. art Darija Žmak Kunić, usko je vezan na temu prolaznosti i privremenosti.
Postoje mnogi oblici efemerne umjetnosti, od skulpture do performansa, ali se taj pojam najčešće koristi za opisivanje umjetničkog djela koje se događa samo jednom i ne može biti utjelovljeno u bilo kojem trajnom predmetu koji se prikazuje u muzeju ili galeriji.

Kako se suočiti s prolaznošću? Kako prihvatiti i svjesno živjeti u trenutku? To su samo neka od pitanja koje autorica koristi kako bi dešifrirala ideju o prolaznosti života, objekta, vremena,… Pritom u smislu umjetničkih materijala i tehnika koristi procese koji istovremeno ostavljaju i gube trag, a njezine umjetničke prakse istražuju odnos tradicionalnih i suvremenih medija.

Tako nastaju radovi koji s vremenom bježe percepciji gledatelja (tekst na zidu), mijenjaju svoj oblik (jastuk) i u interakciji s publikom nestaju (glinena instalacija). Gledatelj je stoga pozvan da se svakom radu iznova vraća. Unutar polja umjetničkog istraživanja koji obuhvaća različite procese spoznaje i promišljanja umjetnosti, Nives se bavi društveno-socijalnim procesima unutar egzistencijalnog okruženja, prilikom čega svakome daje autoreferencijalnu i ispovijednu notu. Korištenjem osobnih predmeta (krevet, ljuljačka) i tekstova, Nives problematizira pojmove ljubavi, gubitka straha, samoće i nesigurnosti. Njezini radovi tako komuniciraju otuđenost, društveno i socijalno propadanje, ali i vapaj spram promatrača da obnovi svoju empatiju, zajedništvo i ljubav.'
 
Izložbu će biti moguće pogledati od ponedjeljka do petka (od 18. do 25.1.2019.), od 17 do 20 sati. (D.H.F., 17.01.2019)