izložba

Izložba Marcela Bačića u Galeriji PM


vrijeme: 24.01.2019. - 17.02.2019.
mjesto: Zagreb, Galerija PM, Trg žrtava fašizma 16

U četvrtak, 24. siječnja u 19 sati, u zagrebačkoj Galeriji PM, Doma hrvatskih likovnih umjetnika, otvara se samostalna izložba Marcela Bačića – Crtovlja. 

Marcel Bačić će se u Galeriji PM predstaviti ciklusom crteža na arhivskom notnom papiru pod nazivom Crtovlja, kontinuirano stvaranih od 2013. godine do danas.

U ciklusu Crtovlja umjetnik je koristio samu morfologiju notnog papira na kojem su otisnuti nizovi pravilno razmaknutih horizontalnih linija koje formiraju sama crtovlja: nizove od pet jednako razmaknutih tankih crnih linija. Crtačke intervencije na notnom papiru su različitog intenziteta, gustoće i boja.
Ciklus Crtovlja je niz izravnih (intervencije raznobojnim olovkama) i neizravnih crteža (frotaž i kolaž) na notnom papiru. Sustav crtovlja je za glazbu genijalan izum poput klavijature. Crte koje nailaze na prepreke različitih zatečenih i/ili posebno načinjenih prefabriciranih reljefnih podloga (nelinearni frotaž i montaža kolažiranjem). Prepreke na horizantalnom putu linija crtovlja s lijeva na desno likovno definiraju ritam u zaboravljenom izvornom smislu: ne kao afirmaciju protjecanja nego kao prepreku tijeka (pokušaj zaustavljanja i oprostorivanje vremena). Ti su ritmički spoticaji mjesta rađanja formi i oblika. Muzički rečeno, ciklus Crtovlja je barem toliko interpretacija koliko su i kompozicija – gotovo više sviranje nego skladanje; virtuozitetom dodirnut slučaj.

Crteži su realizirani olovkama u bojama na notnom papiru, uz upotrebu frotaža i montaže s reminiscencijama na Paula Klea, Maxa Ernesta i Villarda de Honnecourta.

Opširnije:
http://www.hdlu.hr/2019/01/izlozba-marcel-bacic-crtovlja/
 

(D.H.F., 17.01.2019)

Tagovi: Marcel Bačić