predavanje, tribina

Predavanje 'Zadarske utvrde na Popisu svjetske baštine'


vrijeme: 24.01.2019. 18 h
mjesto: Zadar; Čitaonica Državnog arhiva u Zadru

Državni arhiv u Zadru priređuje prvo predavanje u 2019. godini kojim će  javnosti biti predstavljena procedura upisa zadarskih bedema na Popis svjetske baštine UNESCO-a.  U četvrtak, 24. siječnja, u 18 sati, u Čitaonici Državnog arhiva u Zadru, dr. sc. Andrej Žmegač s Instituta za povijest umjetnosti održat će predavanje 'Zadarske utvrde na Popisu svjetske baštine'. Ulaz je slobodan za sve zainteresirane!
 

Sažetak predavanja:

Skupina mletačkih utvrda u Hrvatskoj upisana je 2017. godine na UNESCOv Popis svjetske baštine. Riječ je o međunarodnom kulturnom dobru, jer su u kandidaturi sudjelovale tri zemlje: Italija, Hrvatska i Crna Gora. Od predloženih 11 utvrda, na Popis je naposljetku upisano njih šest. Među njima su dvije hrvatske: zadarski sustav utvrda i šibenski Sv. Nikola.
 

Dr. sc. Andrej Žmegač s Instituta za povijest umjetnosti  predstavit će proceduru kroz koju su prošle utvrde da bi bile upisane na prestižni popis. Bit će riječi o  kriterijima koje UNESCO pritom primjenjuje,  o ocjeni koju je kandidatura dobila te posljedično o promjenama koje je doživjela sve do konačnog upisa.

 

(R.P.B., 22.01.2019)