izložba

Imre Szabo: Guča – Festival trubača


vrijeme: 27.01.2019. - 03.03.2019.
mjesto: Samobor, Foto galerija Lang

Otvorenje izložbe fotografija srpskog umjetnika Imre Szaba pod nazivom 'Guča – Festival trubača' održat će se u samoborskoj Foto galeriji Lang, u nedjelju 27. siječnja 2019. u podne. 

'Festival trubača što se od 1961.godine,  početkom  kolovoza  održava u Guči (zapadna Srbija) privlači više od pola milijuna posjetilaca iz zemlje, regije i svijeta. Dakako i fotografe, jer taj urnebes   ne samo da  je zvukom van svake pameti, već obiluje neodoljivim fotogeničnim prizorima tog šarolikog lokalnog, regionalnog i svjetskog  društva. Svjestan tih prizora beogradski fotograf Imre Szabo prepustio je  kameri da ga vodi kroz tamošnji festivalski kaos ne bi li slikom dočarao festivalska zbivanja. Treba međutim znati  da su slike samo fragment događanja. Njih ima  daleko više: od zaglušne  buke trubačkih grupa,  do mirisa  pečene prasetine, svirke iz obližnjeg zabavišta i žamora gomile u kojoj se nađe sve i svašta, majke s djecom u kolicima, odrpani cigančići, srpski junaci, ponešto Slovenaca i Hrvata, Nijemaca, Francuza,  Austrijanaca, Talijana i Amerikanaca, tinejdžeri odsvuda, pokoji pripadnik snaga reda.  Sve je to, koliko  moguće, Imre Szabo kao vrstan fotoreporter uprizorio kamerom, hvatajući detalje tog  jedinstvenog kolovoškog košmara .

Festival u Guči jedinstvena je svenarodna priredba. Svaku ozbiljnu primjedbu o pravoj naravi tog festivala može se staviti na stranu,  ukoliko se prihvati onaj izvorni naboj kojeg događanje u Guči neosporno ima. Nadalje – ne treba misliti i razglabati o kiču, folkloru, izvrnutoj etno-glazbi  i ostalim  modifikacijama. Imre Szabo je postupio jednako: donio je dojmljivu, nepristranu i šaroliku kroniku festivala. Od scene brijanja u rječici Bjelici do trbušne plesačice, prodavača suvenira i zaspalog turista, Szabo je složio  cjelinu koja na sugestivan reporterski način prenosi  festivalske trenutke. Njihovu časovitost zamijetio je Szabo i pretvorio u trajnu fotografsku sliku. Izbor od tridesetak fotografija sigurno nije dovoljan za stjecanje  cjelovitog dojma  o Guči, ali dovoljan je da se uputimo tamo pa da  majke s djecom u kolicima, odrpanog cigančića, srpskog junaka, Slovenaca i Hrvata, Nijemaca, Francuza,  Austrijanaca, Talijana i Amerikanaca, tinejdžera odsvuda, pokojeg pripadnik snaga reda vidimo u živo.' — Želimir Koščević

Izložba je otvorena do 3. ožujka 2019.

 
 

(D.H.F., 23.01.2019)

Tagovi: Imre Szabo