izložba

Izložba fotografija Borislava Ostojića u Rijeci


vrijeme: 26.01.2019. - 05.02.2019.
mjesto: Rijeka, Galerija Principij

Izložba Borislava Ostojića 'Analogna i digitalna impresija svjetlom' otvara se u subotu, 26. siječnja 2019. u 18 sati, u Galeriji Principij u Rijeci. Izložba ostaje otvorena do 5. veljače o.g.


ČOVJEK I FOTOAPARAT
 
Tko je čovjek s fotoaparatom? To je čovjek koji već preko šezdeset i pet godina fotografira. To je Borislav Ostojić koji slavi rođendan 24. siječnja i tako već osamdeset i dvije godine.
Čestitamo vam Borislave Vaš 82. rođendan.
 
Valja darivati  slavljenika. Takvi su običaji. Poklon je ova izložba  koju možemo opisno nazvati analogna i digitalna impresija svjetlom.

ANALOGNA I DIGITALNA IMPRESIJA SVJETLOM

Baš tako, ovi nizovi slika su mješavina fotografskih zapisa analogne i digitalne tehnologije s naglašenim svjetlosnim akcentima. Svjetlo je osnovni agens fotografije, a na ovim fotografijama s obzirom na odabrane scene samo svjetlo postaje motiv. Ostojić je u posebnoj samonametnutoj fotografskoj misiji. Svakodnevno snima četerdesetak fotografija  i uz popratni tekst objavljuje ih na svom facebook profilu.  Ovu dnevnu dozu fotografija omogućila mu je jednostavna i pouzdana digitalna tehnologija, a na pisanje teksta naprosto ga potiče novinarski nerv. Uvezanost  fotografije i teksta čini njegove facebook  priče cjelovitim. To je autorski standard izgrađen u doba profesionalnog novinarskog rada zadržavši ga sve do danas.
Ostojić je neumorni fotografski autor koji preko šezdeset i pet godina misli i radi fotografiju. Uporno i ustrajno gradio je autorsko razumijevanje  fotografije shvaćajući da u konačnom umjetničkom statusu fotografije ne igra ulogu tehničko tehnološka platforma već kreativni potencijal autora. Što je evidentno i na ovoj izložbi koja je zbir i analognih i digitalnih slika s visokim stupnjem estetske mjere interpretiranog motiva. Često su to portreti bliskih osoba ili slučajnih prolaznika s ljupkim pogledom suradničkog ozračja. Ako nije portret onda je to scena grada s jasnim kompozicijskim odrednicama. (...)

– Borislav Božić
 
https://www.facebook.com/fotoklubrijeka/
 

(D.H.F., 24.01.2019)