najave

Noć muzeja u Rijeci


vrijeme: 01.02.2019.
mjesto: Rijeka

Riječki muzeji pripremili su za Noć muzeja, 1. veljače, niz događaja poput otvorenja izložbe 'Hommage crtežu' u Malom salonu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (MMSU), predstavljanja novih ideja, tehnologija i inovacija u Prirodoslovnom muzeju Rijeka te predstavljanja novih tehnologija u službi očuvanja kulturne baštine u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. 

Kako je najavljeno na zajedničkoj konferenciji za novinare riječkih muzeja i ustanova koje sudjeluju u Noći muzeja, MMSU će u Malom salonu na tabletima omogućiti pregledavanje online kataloga svoje zbirke grafika, slika, fotografija, plakata, skulptura, videa i crteža u cilju popularizacije tog servisa te razgledavanje međunarodne izložbe "Bijeg" i izložbe Đorđa Jandrića "Hrpa Anastazija" u sjedištu MMSU.

Djelatnici Prirodoslovnog muzeja posjetiteljima će predstaviti nove ideje i smjernice razvoja zbirki, stručnih i znanstvenih istraživanja, otkriti kako će izgledati novi stalni postav u Rijeci i podružnici u Brodu na Kupi te što namjerava raditi izvan zgrade muzeja.

Pomoću video prezentacije upoznat će zainteresirane s brojnim inovacijama i upotrebi novih tehnologija u muzeju od osnutka do danas.

U Pomorskom i povijesnom muzeju na programu su predavanje Ivana Saftića o korištenju suvremenih IT tehnologija i tehnika u promociji kulturne baštine, Sven Maričić uz pomoć robotice Pepper govorit će o spoju kulturna baštine i novih tehnologija a još niz drugih predavača govorit će o muzejima u dobu novih tehnologija, QR kodovima u muzejima, projektima digitalizacije muzejske građe i sličnim temama.

Muzej grada Rijeke otvorit će za posjetitelje tekuću izložbu radova likovnog umjetnika Maura Stipanova, moći će se pogledati metalna tuba - vremenska kapsula ugrađena u zgradu HNK Ivana pl. Zajca pri izgradnji 1885. godine s dokumentima iz tog vremena a priredit će se i likovna radionica za djecu.

Muzeji će tijekom te večeri omogućiti i razgledavanje svojih stalnih postava uz stručno vodstvo, a organizirane su i brojne radionice i igre za djecu i mlade te glazbeni program.

U Noć muzeja u Rijeci uključuje se tradicionalno i Sveučilišna knjižnica u svom postavu Glagoljica, gdje će se moći razgledati izložba fotografija Petra Trinajstića o arheologu Branku Fučiću, Astronomski centar Rijeka s predavanjima i projekcijama dokumentarnih i animiranih filmova o astronomiji i prirodi, Galerija Principij Fotokluba Rijeka s tekućom izložbom fotografija Borislava Ostojića i galerija Kortil s otvaranjem postava medijskog umjetnika Dominika Grdića na izložbi "RIZOM". (Hina)
 

(D.H.F., 31.01.2019)