izložba

Izložba Maje Cipek u Galeriji Modulor


vrijeme: 14.02.2019. - 01.03.2019.
mjesto: Galerija Modulor

U četvrtak, 14. veljače 2019. u 19 sati, u Galeriji Modulor Centra za kulturu Trešnjevka bit će otvorena izložba 'Nježno i oštro' autorice Maje Cipek. Izložba će trajati do 1. ožujka 2019.  

Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Ksenija Foretić, a ulaz na izložbu je slobodan.
 
Ove monotipije nastale su u ljeto 2018. godine. Radi se o slojevima otisaka oštrih i nježnih predmeta koje autorica Maja Cipek pronalazi u svojoj okolini (cirkulari, brus papir, mrežica zvučnika, lišće, suha trava, kora drveta, gaza....). Njihovi otisci stvaraju teksture koje se nižu u slojevima i stvaraju finalnu kompoziciju. U tom procesu nizanja slojeva teksture mogu omekšati otiske oštrih predmeta ili pak obrnuto - otisak nekog nježnog predmeta može postati oštar. Stoga i naziv ove izložbe – Nježno i oštro.

Iz teksta predgovora Ksenije Foretić:

'Na ujednačen format Maja Cipek postavlja likovnu kompoziciju poznatih i gotovo prozaičnih predmeta koji u obradi i prenošenju na sliku gube svoja taktilna svojstva, originalnu boju i svedeni su na siluetu. Nestaje utilitarnost, nastaje vizualna kvaliteta. Provlači ih kroz prešu, otisak za otiskom, doslovno ih pritišće na dvodimenzionalnu plohu. Pažljivo odmjerava redoslijed, na jedan vizualni sloj otiskuje drugi i odlučuje – kada je gotovo. I svaki motiv koji se pojavi na slici nastaloj tehnikom monotipije otisak je stvarnog predmeta.
Na jednoj površini pomirene su dvije suprotnosti: oštri predmeti i oni fragilni, nježni, krhki.'
 
https://www.facebook.com/events/489581518237282/(D.H.F., 08.02.2019)

Tagovi: maja cipek