projekcija

Projekcija filma 'Mountain' (Planina) MOON Martine Zelenika


vrijeme: 12.02.2019. 18 h
mjesto: Zagreb, Kino Europa, dvorana Müller, Varšavska 3

U utorak, 12. veljače, u 18 sati, u dvorani Müller zagrebačkog kina 'Europa', autorica MOON Martina Zelenika upoznat će publiku s idejom svog debitantskog kratkog eksperimentalnog filma 'Mountain' (Planina), nakon čega slijedi filmska projekcija od 10 minuta i 51 sekunde.

'Mountain'(Planina) je debitantski eksperimentalni film interdisciplinarne umjetnice MOON Martine Zelenika, koji metaforički prikazuje dušu planine. Ženski lik u filmu, ujedno i autorica filma, utjelovljuje njezinu dušu. Film je uprizoren kadrovima Velebita, najprostranije planine u Hrvatskoj koju prate mnogobrojne legende, a među kojima je najpoznatija legenda o mističnom biću na tom području, zvana Vila Velebita. Audiovizualni elementi u filmu naglašavaju šire shvaćanje zemljine prirodne formacije kao i njezine neraskidive veze s čovjekom. Film je inspiriran eko-filozofijom s kojom se želi utjecati na ljudsku svijest za očuvanjem planete Zemlje, ali iz jedne drugačije perspektive- s empatijom i suosjećanjem.
 
Film je nastao 2019. u produkciji Zebra- kreativna mreža, financiran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra – HAVC.
 
Lijep i uznemirujući novi film”Mountain” (Planina) hrvatske umjetnice MOON Martine Zelenika otvara se sa zapanjujućom snimkom noćnog neba - beskrajno prostranstvo iznad stjenovitih obala stijena na vrhovima Velebita, najprostranije planine Hrvatske. Filmska redateljica nudi nam ovaj bezvremenski, meditativni slijed kao poziv na pauzu i razmišljanje; s fokusom na temeljnu poruku filma. Zelenika smatra film audiovizualnom poezijom, pokušavajući stvoriti spoj tradicionalnog filmskog pripovijedanja i izvedbe s paletom digitalnih tehnika, spajanjem utjecajnih aspekta europske kulture s onima u Japanu. Ta se senzibilnost očituje u njezinoj uzbudljivoj primjeni Kinbaku-a (umjetničkog japanskog vezanja), koja daje filmu erotski naboj, i na način na koji se oslanja na slikovito izlaganje i plesne tehnike Butoha (plesa tame), u njenoj izvedbi. Prekrasno fotografirani, sa snažnim i detaljnim krupnim planovima, proizvedeni u visokoj vrijednosti; film je impresivno sastavljen i tempiran, popraćen snažnim zvučnim dizajnom.
 
Razvijena iz kazališnog performansa, “Mountain” (Planina) je prvi film MOON Martine Zelenika, nakon što je otkrila i upotrijebila moć i sposobnost medija za izravan emocionalni utjecaj, ona je pokazala osobitu sposobnost da ga iskoristi, stvarajući djelo koje je i evokativno i snažno u svojoj poruci, i izravnom pozivu.
 
*
 
Martina Zelenika umjetničkog imena MOON,  interdisciplinarna umjetnica koja pripada mlađoj generaciji suvremenih i novomedijskih umjetnika. Odlikuje se jedinstvenim umjetničkim izrazom u kojima uočavamo nove postupke u ispitivanju današnjeg suvremenog društva. MOON kombinira najnovije digitalne tehnologije zajedno sa analognim medijem, kojima utjelovljuje duhovnu dimenziju kozmologije i ekofilozofiju. U realizacji svojih projekata Martina se koristi znanstvenim analizama i istraživačkim pristupom. Dekonstruiranjem zvuka i metajezika, umjetnica ispituje suvremeni komunikacijski prostor i time nas izaziva da dublje zaronimo u naš vlastiti osjećaj zajedništva i pronađemo blaženo spokojstvo univerzalnog jedinstva. Diplomirala je 2001. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na umjetničkom odsjeku grafičkih tehnika, a magistrirala Video-Nove medije 2006. godine na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn Sveučilišta u Ljubljani. Dobitnica je nekoliko značajnih stipendija i nagrada, boravila je na nekoliko inozemnih rezidencija, izlaže u zemlji i inozemstvu. Umjetnica MOON je predstavnik novog smjera suvremene i novo-medijske umjetničke scene u Hrvatskoj.
 

(R.P.B., 11.02.2019)