rezidencijalni program

ROOM 100 na dvotjednoj rezidenciji u Češkoj


vrijeme: 10.03.2019. - 25.03.2019.
mjesto: Češka; Malovice

Splitski suvremeni cirkuski kolektiv ROOM 100 od 10. do 25. ožujka nalazi se na rezidenciji u Plum Yard centru – slobodnom prostoru za kazalište, umjetnost i edukaciju – u malom češkom mjestu Malovice u organizaciji Cirqueona, centra za razvoj suvremenog cirkusa u Češkoj, i kazališta Continuo Theatre koji upravlja prostorom Plum Yarda.
 

Rezidencija u Plum Yardu treća je faza istraživanja za novu produkciju radnog naziva „Barehanded Sculptor“. U osnovi nove produkcije ROOM 100 je istraživanje atmosfere javnog prostora, istraživanje kako ljudsko tijelo može pojačati atmosferu specifičnih javnih prostora i kako tijela obogaćena cirkuskim (kontorcionizma, dislokacije i akrobatike) i plesnim (butoh ples) vještinama mogu prezentirati svoje vještine bez narušavanja ravnoteže prostora.


Istraživanje za novi projekt započeto je u kolovozu 2018. godine kada je redatelj Jakov Labrović pozvan na jednomjesečnu rezidenciju u Kopenhagen, u organizaciji Københavns Internationale Teater. Izmicanje izvedbene umjetnosti iz tradicionalnih kazališnih okvira i dovođenje u javni prostor rezultiralo je work-in-progress prezentacijom u tvornici PrØvestenen u izvedbi Jakova Labrovića i Antonije Kuzmanić. Druga faza istraživanja realizirana je u listopadu 2018. godine istraživanjem specifične arhitekture nikad dovršenog Doma mladih i načina na koji prostor koji nema izvedbenu namjenu može postati takav. Rezultat druge faze istraživanja je kontorcionistički performans u izvedbi Antee Vrdoljak.


Produkciju nove predstave izvedbenog kolektiva ROOM 100 financijski su podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Split.


Rad ROOM 100 u 2019. godini podržava Zaklada Kultura nova.
 

(R.P.B., 13.03.2019)