izložba

Izložba Dominika Vukovića u 'Laubi'


vrijeme: 14.03.2019. - 24.03.2019.
mjesto: Zagreb, Lauba, Prilaz baruna Filipovića 23a

Zagrebačka Lauba – kuća za ljude i umjetnost ugostit će od četvrtka izložbu 'Hahari i žabe' Dominika Vukovića, sa stotinjak crteža nastalih u protekle dvije godine kojima taj mladi ilustrator posjetitelje svojevrsnim 'albumom uspomena' odvodi u zaboravljene trenutke djetinjstva.
 
U seriji crteža "Hahari žabe" Vuković iznosi citate vlastitoga djetinjstva koji se poput malih pripovjednih jedinica sjećanja oblikuju u fragmente - male motivske jezgre doživljaja, stvarnih prostora i izmaštanih svjetova iz jednog minulog vremena, najavljeno je iz Laube.

Kako se dodaje, autorskim pristupom i nepretencioznim minimalizmom autor ponire u  daleki i bezbrižni svijet velikih želja malih ljudi, svijet čuda i prvih začudnih spoznaja, od prvog bicikla, praćki i zmajeva, preko prve tučnjave i razbijenih koljena, do prvog poljupca, prvog Playboya i prve cigarete.

"Ova naizgled  osobna tema, ne samo da lucidno svjedoči o duhu jednog vremena, već je i instrument otkrivanja otvoren za različita čitanja, ali i poticaj za promišljanje o vlastitim sjećanjima", ističe se u najavi.

Dominik Vuković (1990.) završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna te Akademiju likovnih umjetnosti, smjer grafika u klasi profesora Svjetlana Junakovića. Sudjelovao je na brojnim likovnim kolonijama i radionicama te izlagao na četiri samostalne i više skupnih izložbi.

Nakon diplome djeluje u kolektivu Space Shuttle s Klarom Rusan i Martinom Hrastićem. Surađivao je s kolektivom Pimp my Pump u ateljeu ulične umjetnosti Lapo-Lapo gdje se upoznao s izradom murala. Surađuje s hrvatskim izdavačkim kućama Fraktura, V.B.A., Albatros i Mala zvona, a živi i radi kao freelance ilustrator, grafičar i slikar u Zagrebu.

Njegova izložba u Laubi ostaje otvorena do 24. ožujka. (Hina)(D.H.F., 14.03.2019)