obavijest

Objavljen priručnik Ptice Hrvatske i Europe


vrijeme: 20.03.2019.
mjesto: Palača Herzer u Varaždinu, GMV, Franjevački trg 10

U sklopu Srijede u Muzeju, 20. ožujka, u palači Herzer u Varaždinu predstavlja se priručnik 'Ptice Hrvatske i Europe', objavljen u nakladi Udruge Biom, koja se bavi zaštitom ptica i očuvanjem prirode. Riječ je o prvom hrvatskom izdanju knjige Collins Bird Guide, najuspješnijeg i najpoznatijeg priručnika o pticama, tiskanog u više od milijun i sto tisuća primjeraka, na 22 jezika, čiji su autori Lars Svensson, Killian Mularney i Dan Zetterström.  


 

Hrvatsko izdanje priručnika na 440 stranica obuhvaća više od četiri tisuće ilustracija i brojne podatke važne za prepoznavanje svih vrsta ptica u Hrvatskoj, s informacijama o njihovu izgledu, staništima, rasprostranjenosti i glasanju. S obzirom na opsežnost i stručnost, ali i pristupačnost prikaza, priručnik može poslužiti kao korisna pratnja na terenskim istraživanjima, izletima i putovanjima te kao pomoćno sredstvo u nastavi, pa se njime mogu služiti i vrsni ornitolozi, ali i početnici u promatranju ptica i zaljubljenici u prirodu, koji pobliže žele upoznati začudni ptičji svijet. Autori su u opise unijeli i životne priče, detalje i usporedbe koji toj knjizi daju posebnu dozu ljudskosti, pa se u priručniku mogu naći i zanimljive crtice o tome koja ptica ulijeće u hranilicu poput Ramba, a koja svojim glasanjem zvuči kao da poručuje „kupuj kruh!“.

Priručnik Ptice Hrvatske i Europe predstavit će jedan od urednika izdanja Vedran Lucić, koji će tom prigodom održati i informativno predavanje o njegovu praktičnom korištenju u promatranju ptica.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. Svi zainteresirani imat će mogućnost kupiti knjigu po promotivnoj cijeni.

http://www.gmv.hr/ | https://www.biom.hr/

Više o projektu:
https://ptice.biom.hr/(D.H.F., 15.03.2019)