" />
obavijest

Predavanje 'Povijest političkog performansa u Hrvatskoj' održano u Madridu


vrijeme: 09.04.2019.
mjesto: Španjolska; Madrid

Zvonimir Dobrović, predsjednik udruge Domino i umjetnički direktor festivala Queer Zagreb i Perforacije, održao je u utorak na španjolskoj Kraljevskoj višoj školi dramskih umjetnosti u Madridu predavanje na temu 'Povijest političkog performansa u Hrvatskoj'.

Dobrović je dao pregled političkog performansa u Hrvatskoj od 1980.-ih godina do danas, govoreći o glavnim smjernicama i radu umjetnika kao što su Tomislav Gotovac, Vlasta Delimar, Sanja Iveković do nedavnih intervencija Queer Festivala, Siniše Labrovića, Selme Banich, Ine Sladić i Brune Isakovića.

 

Predavanje je pobudilo interes kod publike što se odrazilo u velikom broju pitanja, kako o trenutnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj, tako i o kulturnim politikama novih demokracija u istočnoj Europi.

 

Na sastanku s dekanom Iglesiasom Simónom, koji je prethodio predavanju, govorilo se o mogućnostima povećanja suradnje između Španjolske i Hrvatske u području izvedbenih umjetnosti.

 

Predavanje je organizirano u suradnji s TeaCro - online platformom hrvatske dramatike u prijevodu na španjolski (www.teatrocroata.com) čija osnivačica Nikolina Židek već godinama radi na promociji hrvatskog kazališta na španjolskom govornom području. (Hina)
 

(R.P.B., 10.04.2019)