seminar

Seminar bunjevačkog stvaralaštva u srpnju u Tavankutu


vrijeme: 08.07.2019. - 13.07.2019.
mjesto: Tavankut, Vojvodina, Srbija

Osmi Seminar bunjevačkog stvaralaštva, u čijem će fokusu ove godine biti običaj veliko prelo, održati će se od 8. do 13. srpnja u Tavankutu u Vojvodini, a na njemu će sudjelovati i Hrvatska matica iseljenika (HMI). 

Seminar organizira HKPD Matija Gubec u Tavankutu, a na njemu će biti riječi o bunjevačkim plesovima, tamburaškoj tradicijskoj melodiji, tradicijskim instrumentima i vještinama, poput izrade predmeta od slame.

Izvorne oblike bunjevačkih plesova sa osvrtom na tradicijsko i scensko oblačenje, bunjevačku nošnju i pjevanje, tradicijska glazbala sudionicima će približiti voditelj folklornog odjela HKPD Matija Gubec Ivica Dulić, te drugi predavači: teoretičari umjetnosti, etno-muzikolozi, poznavatelji i zaljubljenici u bunjevačko stvaralaštvo vođeni temom "Prelo kupi svakomu se divi, nek se znade da Bunjevac živi" .

Za trajanja seminara svaku će se večer održavati kulturni programi poput tamburaških, folklornih, filmskih večeri.

Uz plesna predavanja održat će se i prezentacija tradicijskog načina odijevanja te odijevanja prilagođenog scenskoj izvedbi. Polaznici plesnog seminara imaju predviđenu prezentaciju i radionicu izrade ukrasa od slame.

Na kraju seminara, 14. srpnja u Tavankutu će se održati žetveni običaj Dužijanca te je to prigoda da zainteresirani u njemu i sudjeluju. (Hina)

Više informacija zainteresirani mogu dobiti na: matijagubectav@gmail.com.

Opširnije: 
https://www.facebook.com/seminartavankut/
 

(D.H.F., 11.04.2019)