Preskočite na glavni sadržaj

11. dani performansa

11. dani performansa

Tradicionalno okupljanje hrvatskih umjetnika koji se bave performansom kao izrazito subjektivno obojenom akcijskom umjetnošću (od body arta i konceptualne umjetnosti do multimedijske umjetnosti). Otkako je 2009. god u program uvršten i suvremeni  ples, manifestacija se odvija pod imenom ˝Dani performansa i suvremenog plesa˝ i objedinjuje  likovnu umjetnost,  performans, multimediju i suvremeni ples.

vrijeme: 07.06.2012. - 10.06.2012.

Organizira se dva puta godišnje, jedanput s naglaskom na performansu, a drugi put na suvremenom plesu.Ove se godine Dani performansa  održavaju od  7. do 10. lipnja, a Dani suvremenog plesa od 14. do 17. lipnja.

Tema 11. dana performansa festivala rečenica je iz poznatoga govora Winstona Churchilla iz 1940. godine: ˝We Shall Never Surrender˝. Performere koji će nastupiti odabrao je Branko Franceschi, a festival  se fokusirao ˝na umjetnice i umjetnike koji u svojim javnim nastupima i/ili akcijama, usprkos prevladavajuće svijesti o nemogućnosti umjetnosti da izmjeni društvo, dosljedno provode koncept o društvenoj odgovornosti, radikalnosti i aktivizmu umjetničkog čina usmjerenog na razobličavanje društvenih nepravdi i konvencija kojima se održava društveni status čuo.˝ Riječ je o performerima različitih generacija i stilskih opredjeljenja iz SAD-a, Mađarske i Hrvatske: Marku Markoviću, Renati Poljak, Svenu Stilinoviću, Janosu Sugaru, Zefreyju Throwellu i Genevieve White. Performansi šestero umjetnika održavat će se u sinagogi koja još čeka obnovu, u Varaždinskoj kući kao budućemu turističko-informativnom centru te u bivšem kinu ˝Dom˝ kojemu se još ne zna točna namjena.

 Dani performansa dijelom će biti povezani s IMPUT festivalom, koji će se u isto vrijeme održavati u Varaždinu.

Idejni začetnik i voditelj manifestacije: Ivan Mesek.


11. dani performansa / o festivalu / program / o performerima


kontakt:


Galerijski centar Varaždin
Augusta Cesarca 16 a, 42 000 Varaždin
Tel: + 385 42 311 312