Preskočite na glavni sadržaj

47. zagrebački salon / Arhitektura i urbanizam

47. zagrebački salon / Arhitektura i urbanizam
Zagrebački salon renomirana je nacionalna izložba recentnih likovnih ostvarenja - godišnja smotra suvremenog umjetničkog stvaralaštva, posvećena naizmjence vizualnim umjetnostima,  arhitekturi i urbanizmu, te  primijenjenim umjetnostima i dizajnu. Najboljim radovima dodjeljuju se nagrade: Velika nagrada Salona, tri jednakovrijedne nagrade i posebna priznanja.
vrijeme: 29.11.2012. - 16.12.2012.

47. zagrebački salon posvećen je arhitekturi i urbanizmu, a održava se u organizaciji  Udruženja hrvatskih arhitekata.

Koncepcija selektora ovogodišnje izložbe, Dražena Juračića, usmjerena je ka preispitivanju prilagodljivosti arhitakture novonastaloj recesijskoj situaciji, novom  senzibilitetu i sustavu vrijednosti. Izložba nastoji prikazati što širi presjek trogodišnje arhitektonsko-urbanističke produkcije u Hrvatskoj. Bit će predstavljeno 295 arhitektonskih i urbanističkih radova, podijeljenih u tri kategorije:  Realizacije, Projekti i Prijedlozi, od kojih su prve dvije i tematski raščlanjene (Realizacije na Poslovne i upravne zgrade, Infrastrukturu, Scenografiju i izložbe, Stanovanje, Turizam, Muzeje i baštinu, Društveni standard  i Sakralne zgrade, a Projekti na Memoriju i duhovnost,  Edukaciju, Novo u starom, Javni prostor,  Društveni standard, Stanovanje, Poslovne zgrade i Transformaciju grada).

Na prijedlog selektora Organizacijski odbor 47. Zagrebačkog salona Veliku nagradu Salona  dodijelio je Nikoli Bašiću za Polje Križeva – spomen obilježje kornatskim vatrogascima, na otoku Kornatu. Tri jednakovrijedne Nagrade Salona dodijeljene su Studiju 3LHD za Hotel Lone u Rovinju,  Hildegardi Auf-Franić, Tinu Svenu Franiću i Vanji Risteru za Filozofski fakultet i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Rijeci te  Neni Keziću i Emilu Šverku za Studentski dom u Splitu. Ove godine dodijeljena je i posebna Nagrada za trajni doprinos Zagrebačkom salonu - dobitnik je arhitekt Branko Silađin.

Dodijeljene nagrade 47. zagrebačkog salona



U sklopu 47. zagrebačkog salona predstavit će se i arhitekti Andrej Uchytil i Renata Waldgoni, prvonagrađeni na 44. zagrebačkom salonu, i to izborom radova nastalih  između 1982. i 2012. godine.


Zagrebački salon održava se od 1965. godine.



kontakt:


Udruženje hrvatskih arhitekata
Trg bana J. Jelačića 3/1, 10 000 Zagreb
Tel: +385 48 18 040, 48 16 151
Fax: +385 48 16 197
E-mail:  tajnistvo@uha.hr


47. zagrebački salon / poziv